Антверпен – диамантената столица

50
Добави коментар
buba_svoge
buba_svoge

Уникална архитектура, диаманти на всяка крачка, черешова бира и шоколад, много шоколад. Добре дошли в Антверпен – най-аристократичният град в Белгия.

Чаках с нетърпение пътуването си до Антверпен. Исках да видя толкова много неща, че се уплаших, че един уикенд няма да ми стигне. За щастие планът ми се изпълни, въпреки ситния дъжд в неделя сутрин.

 

Централната гара на Антверпен

Обиколката ни започна от Централната гара на Антверпен. Тя е истинско произведение на изкуството. Дори да не пътувате до там с влак, гарата е едно от местата, които трябва задължително да посетите. Строителството приключва през 1905г. По-късно е построена и нова, модерна част с красив  стъклен покрив. Пероните са разположени на три нива свързани с ескалатори. Има и търговски център с много магазини за диаманти.

 

Катедралата “Света Богородица”

Когато видях катедралата на живо си казах „Уау”. Това е най-голямата готическа катедрала в северна Европа. Орнаментите по фасадата сякаш не са от камък, а от дантела. Строежът на сградата е приключил през 1521г. и е продължил около 170 години, като едната от кулите така и не е довършена. В катедралата са изложени четири от шедьоврите на художника Петер Паул Рубенс, сред които „Издигането на кръста” и „Свалянето от кръста”. Удоволствието да разгледате сградата отвътре ще ви струва 3/5€.

 

Площад Grote Markt и статуята на Brabo

Съвсем близо до катедралата се намира площад Grote Markt. Това е историческият център на Антверпен. Площадът е заобиколен от типични средновековни къщички с красиви статуи върху покривите. В центъра му има висок фонтан в чест на смелия войник Brabo. Според легендата, имало великан, който стоял на единия бряг на река Schelde. Всички кораби, които искали да влязат в пристанището на Антверпен, трябвало да платят такса на великана. В противен случай той откъсвал ръцете на екипажа и ги захвърлял в реката. Героят Brabo успял да победи великана и в знак на победата си откъснал ръката му и я запратил в реката.

 

Черешовата бира

Докато търсех информация за забележителностите на Антверпен, разбрах, че белгийците произвеждатбира от специален сорт череши. Нямаше начин да не я опитам и докато бяхме в района на  Grote Markt влязохме в една бирария. Там предлагаха над сто различни видове бира, включително и черешовата Кriek, която се оказа много приятна на вкус.

 

Църквата “St. Carolus Borromeus”

Разхождайки се по тесните улички на Антверпен попаднахме на един малък площад с църква. Приближихме се и прочетохме на табелката, че това е църквата St. Carolus Borromeus. На външен вид не беше така пищно украсена както голямата катедралата, но отвътре е много красива. Създадена в бароков стил, подобна на бална зала, църквата си е спечелила прякора „мраморната църква”.

 

Вечерта ни завърши в автентичен ливански ресторант близо до централната гара. Обслужващият персонал не беше особено вежлив, което можеше да се отдаде на факта, че заведението се пукаше по шевовете. Затова пък храната беше много вкусна и атмосферата беше приятна.

 

На пазар

Неделната сутрин ни изненада с неочакван ситен дъждец, който въобще не ни разколеба да продължим разходката си из Антверпен. Закусихме и тръгнахме към друга от забележителностите на града, а именно Stadsschouwburg – градският театър. Оказа се, че всеки уикенд пред него има пазар. На едно място могат да се намерят свежи плодове и зеленчуци, маслини, хляб, месо, дрехи и разбира се шоколадови бонбони. Пред някои сергии дори имаше чинийки за дегустация. Отстрани на театъра пък всяка Неделя се прави пазар за животни, където се срещат най-вече птици и гризачи.

 

Замъкът Het Steen

Съвсем близо до Grote Markt, на единия бряг на река Schelde, се намира замъкът Het Steen. Построен между 1200г. и 1225г., той се счита за най-старата сграда в Антверпен. Името му се превежда като „Скалата” . От него се е осъществявал контрола на корабите плаващи по реката. В последствие е превърнат в затвор и служи за такъв до 1827г.

 

Най-хубавата панорама

Много ми допада идеята да се кача на някоя висока сграда и да наблюдавам гледката от там. За Антверпен си бях набелязала KBC Tower (Кулата на фермерите), която е втората по височина сграда след катедралата. За съжаление не успяхме да се качим и се наложи да импровизираме. Оказа се, че на брега на река Schelde, близо до тунела за пешеходци, има ресторант с панорамна тераса. Гледката от там  е страхотна.

 

Разходката из Антверпен ми хареса. Въпреки краткия си престой там, успях да се сблъскам с ежедневието на местните хора и да уловя уникалната атмосфера на града. С удоволствие бих се върнала там отново, защото градът има какво още да ми покаже.

 

P.S.

Благодаря ти, че ми подари този прекрасен уикенд!