Древни храмови атракции в Камбоджа

6
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Древни храмови атракции в Камбоджа

През последните години Камбоджа започва да се съвзема от  терора на Червените кхмери и предлага  все по-голям брой туристически атракции. Невероятният храмов комплекс  Ангкор очевидно не е единственната забележителност на Камбоджа. Увеличаващият се брой  туристи посещаващи страната предпочитат почивка на тропическите плажове, да разглеждат колониалните сгради във вътрешността на страната и да се наслаждават на девствената природа на тази екзотична страна. Ето някои от топ забележителностите на Камбоджа:

Най-посещаваните туристически атракции в Камбоджа

Silver Pagoda – храмов комплекс разположен в Кралският дворец в Пном Пен , който съхранява шедьоври на кхмерското изкуство и цивилизация. В момента Silver Pagoda е музей разполагащ с уникални произведения на изкуството като златния Буда в цял ръст тежащ над 100 кг чисто злато и украсен с 9500 диаманта. Интериора на Silver Pagoda е богато изрисуван със сцени от мита за  „Рамаяна“.

Koh Ker – столица на Червената империя за  периода 928-944 сл.н.е. За този сравнително  кратък период са построени  някои доста  зрелищни сгради и  скулптури. Голям интерес  представлява  високият 30 метра храм Prasat Thom, който прилича на пирамида на маите в Гватемала. Извисява се над околната джунгла и се вижда от голямо разтояние. Тази атракция в Камбоджа е труднодостъпна заради лошата инфраструктура в района.

Banteay Srei – Намира се на 25 км. от североизточно от основната група храмове в Ангкор. Този храм е завършен през 967 г. сл. Хр. и е единственната забележителност в Камбоджа построена не за владетел, а за един от съветници на цар Rajendravarman с името Yajnyavahara. Повечето храмове в Камбоджа са червени заради намиращият се наблизо червен пясък.

Angkor – Безспорно най-голямата атракция в Камбоджа, представлява огромен комплекс от храмове, както и останки от древните столици на Червената империя в Камбоджа. Строен е в продължение на 6 века от 9 до 15 век  и е един от най-забележителните древни исторически  обекти на Земята. В храмовият комплек са включени Ангкор Ват, храмът Bayon с многото на брой каменни лица и руините на будисткия храм Ta Prohm.

Preah Vihear –  кхмерски храм, в планината Dangrek,  разположен на 525 метра височина на една  скала между Камбоджа и Тайланд. Това е  най-грандиозната постройка от  всички храмове на кхмерите. Preah Vihear  е посветен на хиндуисткия  бог Шива и датира от 11-ти и 12-ти век по време на  Червените царе Suryavarman I и Suryavarman II. През 2009 година точно заради тази местност избухна военен конфликт  между Тайланд и Камбоджа.

Манастира Ounalom – Тази пагода е построена през 1422 година  от крал Ponhea Yat, последният владетел на Червената  империя. Общо манастирите от този тип са 5 в град Пном Пен и всички са построени по времето на цар Ponhea Yat. Това е главната сграда, в която живее главният игумен на Камбоджа. В миналото тук са живяли над 500 монаси, а в помещенията на манастира е имало богата библиотека, която обаче е подредена от червените кхмери. В главният храм Wat Ounalom се съхраняват веждите на Буда.

Кралският дворец на Камбоджа – това е комплекс от сгради където живее краля на Камбоджа. Строителството продължава от 1393 –до 1463 година. Сградите в комплекса са  красиви. Те са чудесен пример за класическа архитектура на кхмерите в Камбоджа.  Насладете са на двореца Khemarin, известен  като Prasat Khemarin. Тук официално живее  крал Нородом Sihamoni. В двореца има тронна зала – Preah Tineang Tevea Vinichhay, Храма на Буда – Wat Preah Keo Morakot и огромната кралска трапезария.