Най-големите атракции в Белгия

30
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Забележителности в Белгия – туристически пътеводител

Макар и малка по площ,  Белгия има своето място на  Европейската сцена. Богатата история на тази страна и отрежда доста интересни места за посещение от многобройните туристи. Годишно над 3 милиона посетители минават през големите атракции на Белгия.   Страната е известна с шоколада си , бирата, пържените картофки, гофретите и дантелите и не малко на брой туристически забележителности.

Замъкът Гравенщайн –  много добре запазен средновековен замък в град Гент в област Фламандия. През  средновековието градът е играл важна роля като търговско пристанище. Замъкът е построен в края на ХII век от граф Филип Елзас, който е участвал в един от Кръстоносните походи, в който умира. Тази крепост е основната атракция на Белгия в региона –  една от малкото запазени. На кулата Донжон има кръст, което е свидетелство за миналите участия в Кръстоностните походи на графа. Изкачете се и се насладете на приказната гледка от кулата.

Замъкът  Стен – друга интересна атракция на Белгия, намиращ се в близост до град Антверпен или по точно в старата му част.  Самият град Антверпен е определян в миналото, като благородническата столица на Белгия.  Пристанището на града е второто в Европа след това в Ротердам, Холандия. Замъкът  Стен е строен между 1200 и 1225 година и е най-старата сграда в града. В буквален превод означава Скалата.. През средновековието (над 500 години)е бил затвор чак до 1827 година. В момента замъкът е превърнат в  морски музей  и музей на археологията.

През последните години град Брюж се превръща в хит за туристите и основна туристическа атракция на Белгия. Самият облик на града със своите канали и тихата и спокойна атмосфера привлича посетители от цяла Европа и Америка. Фасадите на къщите са много добре запазени, сякаш са скоро построени.Не пропускайте да посетите църквата „Света Богородица” известна с най-високият тухлен връх в Европа, други забележитости на Брюж са музея Гроенинге (Groeninge Museum), базиликата „Свещената кръв” (Heilige Bloed Basiliek)и др.

Брюксел –  Двуезичен европейски град с   френско и холандско говорящи общности,  дом на много европейски  култури. Културните атракции в Белгия, които са събрани в Брюксел са:

Катедралата “Сен Мишел и Гудюл” строена в готически и късен романтизъм стил, Галериите “Сен Юбер”- най-старият покрит търговски пазар построен още през 1847 година. Тук спокойно може да седнете и да си изпиете кафето в някое кафене или ресторант. В разходката може да включите също  Кралският дом – дворец в неоготически стил в който се помещава Градския музей, църквата Notre-Dame du Sablon, църквата от ХІІ в. Notre-Dame de la Chapelle, Музея на изящните изкуства и Музея на музикалните инструменти.

Дворецът на Леополд ІІ (1835-1904) истински шедьовър за времето си гледащ към кралския парк.  Ако сте почитатели на макетите ви предлагаме да разгледате парка Мини Европа разположен на площ от 5 кара. Тук има над 300 модела в мащаб 1:25 от 15 европейски страни.

За почитателите на природата и екотуризма предлагаме разходка с колело в най-красивата природна атракция на Белгия, прелесните Ардени.