Родителите на бебе в будна кома събират пари за лечението му

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Родителите на малкия Филип, който повече от година е в будна кома, събират пари за лечението му. Момченцето изпада в това състояние след поставена ваксина. “Той не е в съзнание, но е буден. Движи си крайниците, има спонтанни движения”, споделя майката на детето и добавя: “Най-лошото е, че той няма уточнена диагноза. Ако не е от ваксината, от какво друго е?”.

Таткото на Филип казва, че според лекарите детето е получило поразяване на мозъка, причинено от вирусна инфекция. “Ние го свързваме с поставена ваксина, която е поставена месеци по-рано, тъй като детето е родено в 7-я месец. Лекарите говориха за незрялост на организма, ваксината е трябвало да се постави на 13-месечна възраст, а Филип на практика беше на 10 месеца, когато му я поставиха”, казва бащата.

Майката допълва, че според нея на Филип трябвало да се гледа като на едно по-специално дете, родено едва 900 грама, в 7-я месец. “Въпреки това, той се развиваше нормално във времето – и физически, и неврологично. Недоглеждането и несъобразяването с това, че Филип е роден преждевременно, по-малък, са довели до неговото състояние. Тази ваксина не беше жизнено важна за него, не трябваше да му я поставят тогава”, допълва майката.

Родителите и бабата се грижат за малкия Филип. Държавата е определила 189 лв. на месец, които се отпускат на деца с увреждания. За да се поддържат жизнените функции на Филип, за рехабилитацията и цялостните грижи младите родители дават месечно най-малко по 1500 лева. Лекарствата, консумативите, рехабилитацията са ежедневна необходимост.

Младите родители не са изгубили надежда, че момченцето им един ден ще бъде отново здраво. Открили са специализирана клиника в Москва. „След като те разгледат документите, ще дадат отговор какво на този етап трябва да се направи. Те дават уверенията, че ще направят всичко възможно детето да се събуди. Но той е в много тежко състояние и едва ли може някой да ни даде 100% гаранция, че това ще се случи. Но ние като родители сме длъжни да направим всичко възможно”, казва през сълзи майката на Филип.

За лечението на момченцето са необходими от 20 000 до 50 000 лева. Сума, която не е по силите на родителите на детето. Те се надяват на помощта на добри хора и на даренията, които ще съберат.

Във Фейсбук е организирана група “Да помогнем на Филип да се събуди”.

Ето и дарителската сметка:

Филип Игнатов Славков

IBAN: BG40 UNCR 7000 1520 7863 99

BIC на УниКредит Булбанк: UNCRBGSF