Шефът на ресторантьорите и хотелиерите Благой Рагин: От 15 декември пускаме пушенето в заведенията си

5
Добави коментар
alkin
alkin

 От 15 декември т.г. пускаме пушенето в нашите заведения, вероятно до края на годината, за да се види разликата в оборота, когато спазваме забраната и когато не се съобразяваме с нея.

Това обяви в НС председателят на ресторантьорската и хотелиерска асоциация Благой Рагин. Рагин и колегите му биха направили това, ако законодателите не се вслушат в техните аргументи и не върнат старото положение, при което имаше отделни зали в заведенията за пушачи и непушачи.

За този де факто бойкот на Закона за здравето собствениците на тези кафенета и ресторанти ще си плащат глобите. Днес от асоциацията имаха среща с депутати от КБ и ДПС в НС. Според Рагин засега ситуацията с падането на тоталната забрана за пушене на обществени места е 50% на 50% успяла или неуспяла.

Наистина ще има отделни помещения за пушене, така че да бъдат запазени всички права на непушачите, каза в НС депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев. Трябва да се намерят разумните компромиси, баланси и да не политизираме въпроса, добави той. В икономическа комисия ще се чуят претенциите и фактите от бранша, ще коментираме конкретни предложения с колегите от всички партии.

Има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш, призна депутатът. Всичко ще бъде коментирано и може би ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани, както е било досега, но да има и разумни компромиси в обратната страна, е неговото мнение.

Предстои дебат, каза той. „В момента в икономическа комисия ще разглеждаме отрасловия закон – за туризма. Ресторантьори и хотелиерство са най-ударени от тези забрани и ако там намерим консенсусни текстове, ще бъдат гласувани, обобщи Червенкондев.