Джони Деп за живота и киното – Johnny Depp

88
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Джони Деп е роден на 9 юни 1963 г. в малкото американско градче Овънсбъро, щата Кентъки, в семейството на инженер и сервитьорка. Когато станал на 7 години родителите му се преместват да живеят във Флорида, където на баща му предложили повишение в службата в един от крайбрежните градове. Постоянните премествания от едно място на друго, а също и смъртта на дядо му, с когото Джони израства, оказват отрицателно въздействие върху крехката детска психика и малкото момче започва загубва интерес към заниманията в училище и все повече се затваря в себе си. От 12-годишен започва да пуши и да пие, а на 13 изгубва девствеността си. Ситуацията се усложнява от развода на родителите: Деп, който тогава е на 15 години, започва да употребява наркотици и много бързо го изхвърлят от училище.

Но за щастие бързо попада в плен на друго увлечение – музиката, по която буквално се поболява. Майка му го изненадва с чудесен подарък – електрическа китара, на която Джони сам се научава да свири. Скоро се включва в една любителска група, с която свири из баровете и рокерските клубове. Така не само припечелва първите си хонорари, но дори сериозно се замисля дали да не се посвети изцяло на музикална кариера. Обаче групата скоро се разпада, без да успее да стане популярна.

Точно в този твърде ранен период от живота си Деп се жени за Лори Елисън (техният брак просъществувал близо 2 години), която го запознава с Никълъс Кейдж. Външността на Деп, неговите възгледи и маниери на държане, впечатляват Кейдж, който го запознава със своя агент. В резултат на това, бъдещият секссимвол получава първата си неголяма роля във филма на Уес Крейвън „Кошмар на Елмстрийт“ (Nightmare on Elm Street).
Първия си актьорски хонорар Деп използва за уроци по актьорско майсторство, след което му се удава да получи малка роля в отличения с „Оскар“ филм на Оливър Стоун „Взвод“ (Platoon)

Продължавайки да трупа актьорски опит, като се снима за киното и телевизията, Деп в същото време не спира да свири през свободното си време в групата „Rock City Angels“. Скоро след снимките на „Взвод“ получава предложение да изиграе ролята на един от детективите, работещи под прикритие в училищата и борещи се с младежката престъпност в телесериала „21 Jump Street“.

Младият актьор първоначално сметнал, че е под достойнството му да се снима за телевизията и отказва. За ролята взели друг, който обаче явно не се харесал на ръководителите на студията, които отново поканили Деп. Този път споразумението се сключило с уговорката, че най-много след година Джони Деп ще бъде свободен да се върне в игралното кино. Но сериалът става хит, а младият Деп – любимец на публиката, в резултат на което завръщането му на големия екран трябвало да почака цели 3 години.

През 1990 г. излизат два филма с негово участие „Едуард ножиците“ (Edward Scissorhands) на Тим Бъртън и „Cry-Baby“.

На снимачната площадка на първия филм се разгаря любовен роман между Джони и неговата партньорка Уинона Райдър, който продължил три години и приключил с шумен разрив. На Деп му се наложило да си заличава татуировката „Winona Forever“ на „Wino Forever“.

Независимо от честите скандали и проблеми в личния живот, кинокариерата на актьора обаче се нарежда все по-добре – следват успешни роли във филми, като: „Защо тъгува Гилбърт Грейп?“ (What’s Eating Gilbert Grape?) на Ласе Хелстрьом и „Аризонска мечта“ (Arizona Dreaming) на Емир Кустурица, за които получава високи оценки от критиката.
После участва отново във филм на Тим Бъртън – Ед Ууд“ (Ed Wood), заедно с Мартин Ландау, който получава „Оскар“ за своето изпълнение.

Излезлият през 1995 г. „Новият Дон Жуан“ (Don Juan DeMarco), в който Деп играе като партньор на легендарния Марлон Брандо и особено чудесното му изпълнение във филма на Джим Джармуш „Мъртъв“ допринасят за култовия статут на звездата. От този момент нататък той е смятан за един от най-талантливите актьори на своето поколение.
През 1998 г. прекъсва любовната му връзка с манекенката Кейт Мос, продължила 4 години.

Много скоро обаче Джони се запознава с младата френска певица и актриса Ванеса Паради. Влюбената двойка се премества във Франция, за да започне нов живот, а не след дълго им се ражда дъщеря.

В края на 90-те години Джони Деп играе в много и най-разнообразни филми, в които изпълнява най-необичайни роли: той поразява всички с безумното си превъплъщение във филма на Тери Гилиъм „Страх и ненавист В Лас Вегас“ (Fear And Loathing In Las Vegas), след което пък се превръща в книготърговец, търсещ сатаната в мистичния трилър на Роман Полански „Деветата порта“ (9th Gate), а в същата 1999-а година по екраните излиза и фантастичната лента „“Жената на астронавта“ (Astronaut’s Wife, The), която пък разочарова неговите многобройни почитатели.

През 2000-а година Джони Деп изпълнява превъзходно ролята на травестит във филма на Джулиан Шнабел „Преди да падне нощта“ Before Night Falls, а също и на чаровен любовник във „Шоколад“ на Ласе Хелстрьом, в който партнира на великолепната Жулиет Бинош.
Сред последните реализирани проекти на Деп са култовите филми за Карибските пирати.