Агенция БГНЕС – А. Райчев: Преизбирането на Борисов е илюзия

2
Добави коментар
javorkal
javorkal

2012-12-12 17:23:47
Политика

А. Райчев: Преизбирането на Борисов е илюзия

Борисов не е политик на идеите, а е политик на личността. Това каза социологът Андрей Райчев пред БГНЕС.
Той даде пример с лидера на БСП Сергей Станишев, който например е лявата идея, избран е, за да прави лява политика. „И лявата политика си има някакви принципи и той започва да я прави. При Борисов няма такива принципи, няма такава идейност. При него самата дефиниция на властта, самото му властване е: „аз съм готин, те са лоши“, обясни социологът. Той посочи обаче, че властта все пак е идеи и това е рискът хората да изберат не идеята, а човека. „Не трябва да се избират личности, трябва да се гледат идеи. Не е лошо тези хора, които са носителите на идеята, да са и свестни хора, но изборът, реалният е идея – накъде ще се движим, какво ще правим. Политиката е разговор за бъдещето, избирайки политик, ти избираш вид бъдеще“, подчерта Райчев. Той сравни политиката с отиване при зъболекар. „Отиваш, при някой, който знае какво да прави, а не просто при много готин човек.“ Но за жалост, според него, хората много се заблуждават по темата и много политици го подклаждат, каза социологът.
Според Райчев в момента горе – долу толкова хора харесват премиера, колкото и го избраха. Той пресмята, че министър – председателят е избран с ¼ от гласовете на нацията, а сега го харесват 23 – 22%. „След избирането му обаче имаше прилив на всенародна любов и рейтингът му отиде във висините. Сега в момента всеки трети го харесва все още, понася го, но не значи, че ще гласува за него и всеки втори не го понася. До това се е докарал, т.е. не толкова му спада рейтингът сред тези, които го харесват, колкото расте групата на хората, които не го понасят“, отбеляза експертът.
Той разделя факторите, които допринасят за това на изкуствени и естествени. Естествените се отнасят до това, което се случва на всеки премиер, който е на власт – няма власт, която не се захабява. „Човек е на власт – притиска някого, обижда някого, някой се е надявал, че нещо ще стане, пък то не става и така полека – лека всяка власт се хаби. Рано или късно всяка опозиция става власт и това е абсолютен закон за демокрацията и не е само в България“, посочи Андрей Райчев. Към това се добавят и факторите, които се дължат на негова политика. „Тук преди всичко е, че той от самото начало, когато беше – хората го обичаха много, тогава той трябваше да направи тежките реформи – тогава трябваше да накара нацията малко да изстрада, за да наложи здрава основа. Тогава той не го направи, той отлагаше, отлагаше – когато тръгна уж да го прави вече беше късно, защото оставаше една година мандат и преди изборите реформи не се правят, защото хората ще започнат да пищят. Така, че съчетанието между тези два фактора, е финалната причина, според мен“, посочи Райчев.
Според него Борисов ще остане в историята, но и не му е провървяло, освен всичко, защото попаднал в този момент. „Освен тия грешки, тук има и малшанс. Той просто в лошо време се падна“, заяви социологът. Андрей Райчев припомни, че в България най – дълго управлявалият премиер е бил на власт 7 години – Стефан Стамболов преди повече от 100 години. От негово време насам не е имало нито един, който да е управлявал повече от 5 години, не говорим за времето на комунизма. „Ако той си е правил илюзии за преизбиране или нещо такова – какво да ви кажа – това са илюзии. Първо, в бившите социалистически страни няма нито един преизбран премиер все още и второ баш в България, баш в тая криза – не става. Аз не съм магьосник, но повечето индикатори са, че няма да стане“, прогнозира той.
Що се отнася до изказването на премиера, защо Цветанов да не става за премиер, според Райчев няма такъв вариант. „ГЕРБ е Борисов, Цветанов може и да има висок рейтинг, но без Борисов ГЕРБ е нищо“, каза той.
Райчев посочи, че Борисов говори, че строи магистрали и прави зали, а ако прави реформи това означава, да причини болка на хората. Според него Борисов не може по принцип да прави това, което му намалява рейтинга. „Реформа в болниците, например, означава цели райони да останат без болница, да се направи транспорт между тях и т. н. Нито едно такова нещо не е направил“, каза социологът. Според него изказването на Борисов, че не се интересува от рейтинга си е нещо, което казва всеки премиер, който е принуден да гълта горчиви хапчета. „Той е принуден и правилно е принуден да каже, че няма пари за пенсии, иначе ще разбие държавата“, посочи той. Райчев изтъкна, че в същото време при Станишев пенсиите са се увеличили, а при Борисов за 4 години не са мръднали нагоре, което означава, че са мръднали надолу, защото цените растат. В този момент именно възникна въпросът, че това не може да не му допринесе отрицателно за рейтинга в края на краищата. „Не е достойна репликата – да се каже, че не го интересува рейтинга, просто е смешно – това е рейтингов политик, той целият се дължи на тоя рейтинг. Това е същността на неговата власт, че хората го обичат“, каза Райчев. /БГНЕС
София / България