Как празнуват Бъдни вечер и Коледа по света

1
Добави коментар
wweb
wweb

Навсякъде по света, всяка държава има свои обичаи и традиции за Бъдни вечер и Рождество Христово, които са устояли дори на времето. Следва късче от Коледа, взето от различни места по света, подправено с традиционни местни ястия за празника.

Коледате в Италия

В Италия на Бъдни вечер доминират рибните ястия – пържена риба, пушена сьомга, морски дарове и рибни салати. Така както ние спазваме традицията за 7 постни ястия, така те имат своя традиция – за 7 рибни ястия. Числото се свързва със седемте добродетеля в християнството – вяра, надежда, милосърдие, въздържаност, благоразумие, смиреност и справедливост. На 25 декември рибното меню продължава, но този път допълнено с меса, „Панетоне“ (вид козунак) и много вино. Коледата в Италия се празнува дни наред, като освен традиционната трапеза, участие взимат празничните литургии и подаръците за децата, които не носи Дядо Коледа, а самият Исус, докато всички спят.

Коледата във Франция

Още на първи декември, всяко дете получава картонен календар с 24 прозорчета, зад които се крие лакомство-изненада. Когато дойде Бъдни вечер, в много части на Франция, семействата поставя пънче в камините си, което гори чак до Новогодишната нощ. Жителите на европейската държава посрещат Коледа с прочути изискани ястия, сред които са пуйката с кестени, гъши пастет, миди и охлюви.

Коледата в Англия

В навечерието на Рождество Христово, децата закачат специално приготвени чорапи на леглото си или над камината в очакване на подаръците от Дядо Коледа. Традиционната коледна вечеря в Англия включва прословутата пълнена патица (или пуйка) и коледния пудинг, в който се пъха монета от 6 пенса. Сред най-интересните коледни ястия на англичаните е супата от костенурки.

Коледата в Австралия

Представите за коледно настроение в Австралия коренно се различават от тези в Европа и Америка. По това време на годината, в презокеанската държава е разгарът на лятото и летните отпуски. Температурите често надхвърлят 40 градуса, а познатата коледна украса е заменена от факли и свещи. Самото честване на празника става на открито, обикновено на плажа. Прекрасна традиция са импровизираните хорове, в които участват стотици и дори хиляди австралийци.

Коледата в Швеция

Предвестник на коледните и новогодишни празници е празника Света Лучия на 13-ти декември. Още през четвърти век, светицата помагала на укриващите се християни като носела храна и вода. И понеже ръцете ѝ били заети, тя слагала светещия фенер на главата си за да освети пътя ѝ. В днешно време Света Лучия се почита, като в 4 часа сутринта най-малкото момиче от семейството облича дълга бяла туника и поставя на главата си венче със 7 запалени свещи. То сервира на по-старите членове от семейството кафе и сладкиши.

На Бъдни вечер шведите сервират традиционния си оризов пудинг. В него е скрита една бадемова ядка. Те вярват, че на който се падне бадема, той ще се ожени или омъжи през следващата година. През нощта подаръците на децата донася Юлтомтен (кръстоска между гном и Дядо Коледа). Те му остават купичка овесена каша и свещ на прозореца, за да не ги забрави.

Коледата в Мексико

По традиция в Мексико коледната подготовка започва още средата на декември. Коледната декорация на къщите и фасадите е под формата на зелени растения, мъх и фенери със свещи. В центъра на хола се поставя ясла обрисуваща Христовото рождество. В Коледната нощ децата спазват мексиканския обичай „пината“ – глинени гърнета пълни с лакомства и подаръци се окачват на тавана и всяко дете със завързани очи трябва да счупи гърнето с пръчка за да се сдобие с лакомствата и подаръците.

Коледата в Германия

По Коледа немските улици се изпълват с открити пазари, специално създадени за празниците. Освен подходящи подаръци на добра цена, там могат да се намерят прословутите немски вурстчета, коледни сладкиши и топли напитки (в това число вино и бира). Предвестник на Коледа е празника Свети Николаус на 6 декември, когато децата получават огромен брой лакомства. На 24 декември цялото семейство се събира пред трапезата отрупана с традиционни немски ястия за коледа – като се започне от печената пуйка с картофи и се стигне до традиционния сладкиш „Щолен“, който се приготвя месец по-рано.

Коледата в Австрия

Австрия е страна с богати коледни традиции, като в църква близо до Залцбург се ражда известната песен „Тиха нощ, свята нощ.“. Особена почит на празника се отдава с популярната украса по гарите, с която австрийците пожелават весели празници на пътуващите, които отсъстват от дома по време на Коледа. На Бъдни вечер на австрийската коледна трапеза задължително присъства щрудела с плодове и орехи, който се дава и на бедните хора по улицата.

Коледата в Канада

Всяка година на 24 декември в Канада пламват безброй коледни лампички, с които са украсени площади, паркове и домовете. В някой части на страната из църквите се продава риба, която е уловена специално за случая. Приходите от продажбите отиват за благотворителност. Подобно на децата в САЩ, малчуганите в Канада поставят чаша мляко и чиния сладки за Дядо Коледа, да се подкрепи от дългия път. Те хвърлят моркови в двора за да нахранят и елените, теглещи шейната.

Коледата в Гърция

На Бъдни вечер гръцките традиции се доближават много до българските. Трапезата се нареждат постни ястия, сред които баници, ошав и сладкиши. Гърците спазват строг 40-дневен пост, който приключва на 24 декември. За Рождество Христово цялото семейство се събира на масата отрупана със салати, зелеви сърми, пити и ястия със свинско месо. На другата сутрин деца и възрастни откриват подаръци под елхата.

Коледата в Гваделупа

По тези земи няма сняг, но Коледната подготовка започва поне седмица преди самият празник. Във всеки дом има по едно изкуствено коледно дръвче, отрупано с коледни фигурки и гирлянди. Традиционните коледни ястия са кървавицата и пуншът, който се състои от прясно изцедени плодове и изсушени кори от мандарина и портокал. На Бъдни вечер антилците ядат свинско месо. А на Коледа се хранят по-постно, като в полунощ, традицията повелява да посетят църковната рождествена литургия, докато „татко коледа“ остави подаръците под елхата.

Коледата в Полша

Основна част на коледната традиция при поляците е елхата, която е изключително голяма и отрупана с коледни играчки във всеки дом. В Полша много обичай са смесица между западно славянската култура и немско-говорящите европейски страни. Вечерта преди Коледа се сервират четен брой ястия – предимно 12 на брой, сред които са полските сладкиши „Пиеркини“ и питката с библейски мотиви „Оплатек“.

Бъдни вечер и Коледа у нас също е следвана от древни обичай, смесени с модерните коледни традиции на запада.