Неврохирурзи спасиха млад мъж с мозъчен тумор

16
Добави коментар
boreca6
boreca6

Неврохирурзи спасиха млад мъж с мозъчен тумор

След неуспешни опити за лечение у нас и в чужбина, екипът на д-р Славомир Кондов напълно отстрани опасното образувание от ствола на мозъка на 22-годишния пациент.

Екипът на клиниката по Неврохирургия на МБАЛ „Токуда Болница София” спаси 22-годишен мъж с животозастрашаващ тумор на мозъка. Образуванието на ствола на мозъка е било разположено в непосредствена близост с центровете, контролиращи дишането и сърдечната дейност на пациента, поради което младият мъж е търсил спешно неврохирургична помощ. До постъпването си в Токуда са направени опити за лечението му у нас и в чужбина.

„Хирургичната интервенция беше изключително сложна поради високия оперативен риск”, подчертава д-р Славомир Кондов – началник на клиниката по Неврохирургия в японската болница, чийто екип проведе продължилата над 6-часа операция.

„С помощта на последното поколение апаратура за невронавигация успяхме изключително прецизно да отстраним целия тумор, без да засегнем жизненоважните центрове в мозъка, които обезпечават дишането и кръвообращението”, допълва д-р Кондов.

След хирургичната намеса пациентът директно е настанен в отделението по Неврохирургия без необходимост да бъде превеждан в реанимация поради запазеното му по време на операцията добро общо състояние. Той се възстановява бързо и предстои да бъде изписан в началото на следващата седмица.

бутони за социални мрежи