Диагноза: Диабет – health.bg – Здравето от А до Я – Диабет – здраве, диабет, захар, инсулин, депресия, преграяване

13
Добави коментар
boreca6
boreca6

Диагноза: Диабет

health.bg
14-12-2012

Диабетът може да окаже влияние върху почти всички области от ежедневния ти живот.

Ето защо не е изненадващо, ако той повлиява също твоите настроения и чувства. Понякога можеш да се почувстваш: – Гневен или депресиран от това, че имаш диабет – Разтревожен от това, че трябва да направиш промени в живота си поради диабета – Притеснен, че няма да се справиш – Загрижен за други здравословни проблеми в резултат на диабета

Нивата на твоята кръвна захар могат също да окажат влияние върху твоите емоции: – Когато имаш ниска кръвна захар, може да си нервен и раздразнителен. – Когато имаш висока кръвна захар, може да се почувстваш изморен и депресиран.

Как да се справяш с промените, свързани с лечебния ти режим? Промяната е част от твоя живот, ако имаш диабет. Обикновено промените не са много големи. Но понякога има големи промени, свързани с лечебния ти режим – например когато преминаваш от лечение с таблетки към инжекционно лечение.

Ето някои неща, които трябва да имаш предвид: – Не се обвинявай. Диабетът е динамично заболяване. При много хора се налага да преминат от таблетки към инжекционно лечение дори ако те са правили всичко по най-правилния начин. – Учи колкото можеш повече. Задавай въпроси на диабетния си екип за лечебния си план, за да бъдеш сигурен, че правилно си разбрал какво трябва да правиш. – Помисли за присъединяване към диабетно сдружение. Обикновено е по-лесно да се приеме промяната, ако знаеш, че не си сам. – Фокусирай се върху позитивното в промяната. Промяната в лечебния ти режим може да ти помогне да имаш по-добри нива на кръвната захар. А това ще ти помогне да се почувстваш по-добре днес и да избегнеш проблеми, свързани с диабета, в бъдеще.

Как да се справяш с чувството на „прегаряне“ Да контролираш диабета си непрекъснато е ключът към това да живееш пълноценен и активен живот. Но да внимаваш за толкова много неща всеки ден не е лесно. Понякога можеш да имаш чувството, че диабетът контролира живота ти.

Това чувство е признак на „прегаряне“. То: – Е много често при хората с диабет – Отнема от твоята енергия, необходима да се справяш с диабетния си режим – Може да бъде преодоляно

Ако усещаш такова чувство на „прегаряне“: – Говори с твоя диабетен екип. Бъди откровен за това, което чувстваш. – Помислете заедно какво може да се направи, за да улесниш живота си. Дали има промени, с които можеш да опростиш хранителния си режим. Или лечебния си план. – Помисли дали включването в диабетни групи – сдружения или др., ще ти помогне да останеш мотивиран.

Депресия и диабет Да се почувстваш унил или потиснат понякога е абсолютно нормално. Но ако имаш чувство на унилост, което не преминава, това може да бъде депресия. Не всеки с диабет има депресия, но по някаква причина тя е по-честа при хората с диабет.

Ето някои от признаците: – Да се чувстваш тъжен през по-голямата част от деня – Да не се интересуваш вече от неща, които преди са ти носели удоволствие – Смущения на съня – Трудна концентрация – Непрекъсната умора – Чувство на силно безпокойство – Чувство, че си виновен и си бреме за другите – Прекомерно голям или прекалено малък прием на храна

Ако имаш някои от тези признаци повече от няколко седмици, говори с твоя диабетен екип. Депресията е заболяване и има начини да се повлиява. Съвети или медикаментозно лечение, или и двете могат да помогнат при депресия.

бутони за социални мрежи