Уют и релаксация във Велинград

1
Добави коментар
yApple

Освен, че е най-празничният месец в годината, декември е и доста добро време за пътуване. Макар проведената от нас анкета да установи, че малцина биха заминали на екскурзия за празниците, е редно да отделим внимание и на това. И тъй като сме на българска вълна, ви предлагаме едно пътуване до Велинград.

С безбройните си минерални извори, бистри потоци, рекички и неземна райска красота по време на зимата, Велинград се превръща в една от най-желаните дестинации както за прекарване на празниците, така и за обикновен релаксиращ уикенд в планината.

Градът се намира в Западните Родопи и освен многобройните SPA процедури, там ще можете да опознаете природата и отчасти историята на родината. Легендите разказват, че по тези земи някога е живял Орфей, а римският пълководец Спартак е черпил титаничната си сила от планината. Храмът на Дионисий пък, който също се намира в този край, е бил често посещаван от Александър Македонски и бащата на Октавиан Август.

Сами се убеждавате, че тази част от България крие много история и мистика в себе си. В района има и доста тракийски културни находки. В Баташкото плато са открити седем надграбни могили, а в местността Юндола, която се намира в началото на Велинград – още две.

Тази част на Родипите съчетава в себе си римска, тракийска и старобългарска история. Любопитните и любознателните могат да запълнят деня си с една доста обстойна и интересна разходка.

Булфото Ако пък нямате време или желание да се катерите из планината, съвсем спокойно можете да посетите местния исторически музей, който е посветен на партизанката от годините на Втората световна война – Вела Пеева. Музеят носи нейното име. Там ще откриете три постоянни експозиции: мемориална изложба „Вела Пеева”, етнографска изложба „Планината – гостоприемен дом”, както и най-голямата колекция от великденски писани яйца в България. 

В този музей можете да видите събрани на едно място артефакти от Втората световна война, традиционния родопски бит, тракийски находки и какво ли още не. Цял ден не би стигнал до го опишем, затова препоръчваме да го посетите сами.

личен архив Отместваме за миг поглед от историческото минало на Велинград, за да заинтригуваме и онези, които предпочитат да релаксират пред това да разглеждат забележителности. Все пак идват празници, трябва да се отбележат достойно!

Велинград неслучайно е наричан „Балканската SPA столица“. Там ще откриете едно наистина любезно и грижовно обслужване, съчетано с професионални SPA процедури. За всекиго има по нещо. От традиционните сауна, парна баня, финландска сауна или бълбукащо джакузи до по-непознати практики. Разбира се, нека не забравяме и масажите. Отпускащите и разкрасителни процедури също са неизменна част от висококласното обслужване в курортния град.

Целта на хотелиери и ресторантьори е клиентът винаги да остане доволен. В хотела или къщата за гости ще забележите, че намръщените лица са забранени, а вбесяването на посетителите е немислимо.

След като се поглезите със сауна, съчетана с аромата на планински билки, ви препоръчваме да отидете на вечеря в някоя традиционна механа. Там обстановката, персоналът и менюто ще ви накарат да се почувствате истински родопчани. Огромните ястия, приготвени по оригинални рецепти (и местни, и постни), ще напълнят стомаха ви и ще ви заситят с добро настроение.

Стига сме говорили, бързо отваряйте сайтовете за резервации! Предлагаме ви едно наистина забележително място, което и през зимата изглежда чудесно. Там веселото изкарване на празниците е гарантирано.