Ким Чен Ун и тайната на еднорога | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Ким Чен Ун и тайната на еднорога
Севернокорейски археолози обявиха, че са открили гроб на еднорог в един от парковете на Пхенян. Къде истинският залог на този археологически „пробив“?

14 Декември 2012 17:54
0

принтирай

|

текст

Северна Корея е страна на легендите. Там на децата разказват за невероятните подвизи на представителите на династията Ким, способни да изведат в орбита сателит, който да лее в космоса песни в тяхна прослава, както и да вкарат топката за голф в 11 дупки само с един удар. В момента, в който Пхенян се подготвяше да изстреля успешно своята ракета „Унха 3“, отправяйки предизвикателство към САЩ, севернокорейският лидер Ким Чен Ун извади едно оръжие от съвсем друг калибър, което може да накара да замлъкнат враговете на най-затворената страна в света. 

Висшите военни империалисти от Пентагона и техните съюзници, южнокорейските марионетки, трябва да се държат здраво за столовете си, защото Пхенян откри действително смъртоносното оръжие. В разгара на 21 век севернокорейският режим се оказа пазителят на тайната на еднорога.

 

 

Оригиналната новина на КЦТА

 

Официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА (KCNA) обяви победоносно (виж скрийншота в дясно), че севернокорейските археолози са открили на 29 ноември „леговището“, в което се укривало митичното животно еднорог. Сякаш по случайност скривалището беше открито при разкопки в сърцето на Пхенян, едва на 200 метра от хълма Моран, където е била основана столицата на страната. Надписи, гравирани върху скалата, посочват несъмнено, че тук е леговището на еднорога, язден смело от цар Тонмьон, основател на царството на Когурьо, твърди вдъхващата респект Академия на социалните науки на Северна Корея. Това откритие само потвърждава за сетен път, че леговището на еднорога е в Пхенян, защото според академията съществуването на това митично създание не буди никакво съмнение.

Тази потресающа новина хвърли в недоумение някои историци в Сеул, които забелязаха, не без смях, че еднорогът не е част от митологичната фауна на севернокорейската история. Някои южнокорейски учени дори си помислиха, че става дума за „грешка в превода“ на почтената КЦТА, което наистина щеше да бъде разочароващо.

Но в действителност истинският залог на този археологически пробив се крие другаде. Откриването на леговището на еднорога доказва, че Пхенян действително е столицата на Древна Корея и на царството Когурьо, посочва Джо Хю-сун, директор на Института по история към Академията на социалните науки на Северна Корея. Или за да стане по-ясно, „операцията еднорог“ цели да утвърди историческата легитимност на настоящия севернокорейски режим спрямо Южна Корея, като обвърже произхода му с бившето царство, властвало над северната част на полуострова между 277 г. преди Христа и 7 век.

„След разделението на Корейския полуостров през 1945 г., режимът на Ким изтъква важността на Когурьо, докато Южна Корея настоява върху славата на царството на Шила“, властвало над южната част на полуострова през част от ранното средновековие“, твърди Бенжамен Жоано, археолог и специалист по Кореите. 

Откритието е и послание към Китай, чиито историци анексират северната част на Корейския полуостров към китайската империя.
„Тук посланието беше да се припомни, че царството Когурьо е било независимо и ще си остане такова“, посочва Жоано.

Севернокорейската пропаганда е измислила още какво ли не и се хвали пред туристите с гроба на легендарния владетел Тангун, роден от мечка, превърнала се в жена, и основател на Корея. Не бива да се забравя и мястото на митичното раждане на скъпия лидер Ким Чен-ир, очарователна изба, наподобяваща на Витлеемските ясли, над която се е появила тайнствена звезда в деня на раждането на Ким. Така че, тайната на еднорога на Пхенян само ще процъфтява. И покойният белгийски писател и създател на комикси Ерже, автор на книжка озаглавена „Тайната на еднорога“, би могъл само да се възхищава, там където е сега, на виртуозната севернокорейската изобретателност.

Себастиен Фалети от вестник „Фигаро“

 

източник: БТА

Temadaily/Владимир Савов

Тагове: Северна корея Пхенян Ким Чен-ун еднорог