Последната вечеря. Какво ядат на 20.12.2012-а – ден преди края, известните, красивите, богатите

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Ако на 21 декември наистина е краят на света, какво бихте вечеряли за последно? Зададохме този въпрос на 17 известни личности. Анкетата потвърди едно правило – при нас, българите, колкото души попиташ, толкова различни мнения ще получиш. Едни предпочитат простата обикновена храна, други се замислят да изпратят последния си ден на Земята подобаващо – със специалитети от най-висшия пилотаж на кулинарията. Има и такива, които не са по яденето, но пък биха запалили любимата си лула на спокойствие. Всички обаче са категорични, че ще бъдат с любимите си хора.. Прочетете кой какво е избрал за своята последна вечеря.

 Васко Василев: Намерих в Токио наша сладкарница с боза, банички и толумби

 Свършекът на света заварва цигуларя Васко Василев в Токио. Той се тюхка на късмета си, защото в Страната на изгряващото слънце краят ще настъпи най-рано. Ако си беше в България, щеше да го отложи с цели 8 часа. Но в Токио преди дни е намерил БГ магазин и сладкарница и това веднага избистрило решението му какво да стори за последно. „Ще вляза в българската сладкарница и ще си поръчам баница, тулумбички и боза, след което ще си взема цигулката и ще свиря любимите песни на хората в сладкарницата по техен избор. И като нищо не се случи, ще звънна да ви успокоя, че светът не е свършил.“

 Банкерът Левон Хампарцумян би заложил на 7-степенно меню

Рецептата на известния банкер Левон Хампарцумян със сигурност би привлякла доста хора като негова компания за края на света, ако такъв идваше.

Ако е като за последно, значи няма да има нужда да се пести. Така че Хампарцумян би предложил седемстепенно меню, което започва с ръжен хляб с черен хайвер от белуга с добре изстудено хубаво френско шампанско.

Следват ястие с крака от кралски краб с лек маслено-чеснов сос и чаша бяло вино. За да изчистим вкуса, се предлага сорбе от лимон.

Следващото кулинарно изкушение би бил бял гъши дроб с мадейра и коняк върху карамелизирани портокали. Уникалният вкус на гъшия дроб изпъква с бяло вино шабли или сансер.

Отново, тъй като няма никакви ограничения заради края на света, ще следва пържола от кобе бийф (най-скъпото японско телешко, говедата се масажират и поят с бира) на плоча с калифорнийско вино опус уан. След това има нужда от нещо по-леко като пилешки бульон с кротони с билки и лимонов сок. За десерт: яйчно-млечен сладолед с различни пресни плодове. Всичко това ще приключи с уиски или коняк с пури… до края на света.

Фотографът Иво Хаджимишев ще изпуши една лула с чаша уиски

 “Вие питате най-злоядия човек”, започна известният фотограф Иво Хаджимишев.  “Бих посрещнал края на света, като изпуша на спокойствие една от старите си лули.” Условието за приятното прощаване с живота е да е в компанията на приятелите и семейството си в любимия си ресторант, “където вече ще има обособена стая за културно пушене.” Хаджимишев би се сбогувал със света “без големи приготовления и фатални преяждания”, единствено с чаша 14-годишно шотландско малцово уиски “Обан”. “Няма нужда от мезета. В това уиски се съдържат всички вкусни неща на планетата”, завърши той.

 Деси Бакърджиева ближе сладолед въпреки минусовите градуси

Деси Бакърджиева не вярва в истинския край на света. Обаче толкова много обича сладолед и затова на 21-и ще яде много. Нищо, че навън температурите са ниски. „Въпреки студеното време ще ям сладолед, защото това е най-любимата ми храна“, казва актрисата.

Тя е чела много материали за календара на маите и единствен вярва в това, че светът може да стане друг, но това ще е само в положителен аспект. „Скоро си говорих на тази тема и с един мой съсед, който е доктор. Той например ми каза, че ще отиде на някой връх в планината, за да види отвисоко края на света“, каза тя.

 Коцето Калки минава на вода

Калки спазва двата поста от повече от 10 години, но на 20 декември минава на гола вода.

“Според мен в такъв ден е по-добре човек да бъде на по-строг пост. Бих казал – само на изворна вода.” Според неговото виждане голяма енергия и потоци от информация ще се насочат към Земята и ако хората искат да поемат от нея, ще трябва да пречистят телата си.

“Да вдигнем максимално на високо вибрациите на нашето енергийно тяло. За да стане това, добре е човек малко да се ограничи в храненето. Говорим за чисто електрофизични процеси – когато в тялото идва повече енергия, то се нуждае от повече вода, за да я усвои”, обяснява певецът.

Димитър Цонев ще е на стриди и шампанско

На 20 декември Димитър Цонев ще отиде до студиото на Би Ти Ви и заедно с Цветанка Ризова ще водят предаването си “Лице в лице”. После ще се прибере вкъщи и ще вечеря каквото има. Същото ще направи и на 21-и.

“Не вярвам, че идва краят на света, тъй като никой не е видял жив представител на маите”, казва тв водещият. Но ако някой ден наистина дойде краят, отсега знае какво ще е менюто – стриди и шампанско. И нищо друго. “Много ги обичам и двете, затова ще ям точно това, ако идва краят на света. Знаете, че стридите не се готвят – консумират се сурови. Но човек трябва много да внимава – ядат се само пресни.” Той рядко намира такива в големите магазини, но знае няколко в София, които правят доставки на стриди от Франция, Италия, Гърция. Ако светът свършва, Цонев ще направи още нещо – ще събере семейството си и всички близки заедно. Там ще е и малкият му внук Янчо, който толкова много говори, че вече е готов да води публицистично предаване.

Ернестина Шинова забранява алкохола и приготвя любими манджи на семейството

“Колкото и да съзнавам, че това е нелепо, започнах и аз да се филмирам. Реагирам като един типичен лабилен актьор. Страх ме е, признавам си”, смее се актрисата. Затова е твърдо решена да не пуска дъщеря си Йоана на училище на 21 декември.

Предната вечер цялото семейство ще се събере в къщата им в “Бояна” и Ернестина няма да позволи на никого да излиза. “Затварям се вкъщи с мъж, дете, куче и котка и това е. Ще напазаруваме от предния ден, пускам капаците и ако нещо ще става, поне да умрем заедно”, смее се Шинова.

Тя ще се погрижи менюто да е хубаво и богато. Като за последно ще сготви на домашните кой каквото си поръча. “Само че няма да дам на никого да пие алкохол. Колкото и нелепо да звучи, искам всички да са напълно адекватни. Ще разчитаме на бързите си реакции, което, разбира се, знам, че няма да ни спаси, ако нещо стане”, смее се Ернестина.

 Деян Донков ще яде мед и масло

 Макар да не мисли, че на 21 декември ще стане нещо трагично, актьорът признава, че по-често ще вдига погледа си нагоре. “Към небето, защото нали обикновено всичко там става”, казва Деян Донков.

Специална програма за предния ден няма, нито време за специално меню. Причината е, че на края на света ще играе в постановката “Полет над кукувиче гнездо” в Народния театър и часове преди това основно ще е зает с репетиции. Но едно е сигурно – ще хапне мед и масло, за да му е сладко е следващия живот, шегува се актьорът.

Белослава прави крехка патица в портокалов сок и карамелизирани орехи

 Белослава се отнася иронично към настъпващия край на света. “Естествено, че не вярвам, че всичко ще свърши”, коментира тя. Но пък ако трябва да се яде за последно, ще покани най-близките семейни приятели и ще им наготви специалитети. Певицата е кулинар и знае много рецепти.

За последната вечеря е избрала следното меню: тортелини с гъби и спанак, после патица в портокалов сок и карамелизирани орехи, а за десерт шоколадов мус с много уиски.

Естествено цялата тази богата вечеря ще бъде обилно полята с хубаво вино, “за да не усетим, когато дойде краят на света”, смее се Белослава.

 Богдан Томов ще наблегне на мусака

 “Не знам кога ще настъпи краят на света, но сигурно тогава ще наблегна на мусака. Това е поводът за такова ястие. А вечерта, преди да дойде краят, ще я прекарам цялата в йогийска поза и ще го ударя на целомъдрие.” С такъв шеговит тон Богдан Томов разказа какво ще прави на 21 декември – деня, когато свършва календарът на маите. Томов няма да спира детето си от училище и да си стои вкъщи. “Изобщо не го приемам сериозно. Това ще бъде един прекрасен делник, каквито са и останалите.”

 Людмила Филипова: Лека вечеря, за да ускоря скоростта си на пренос към другия свят

 За нощта преди края планирам да консумирам умерено от трапезната храна, за да гарантирам материалната лекота на духа си и по този начин да ускоря скоростта си на пренос към другия свят – т.е. онзи след края на света. Менюто ми обаче задължително ще включва двата домата, краставицата, тиквата и трите ябълки, които успешно отгледах в градината си тази година (при това с екологичен тор) – няма да ги изхвърлям я! Естествено, ще добавя чаша бяло вино от бутилка, престояла от предпоследния ден, а после може дори и риба да изпека, ако тварите в холния ни аквариум вземат да приключат по-рано с техния свят. За по-късните часове предвиждам ядки с бурни танци. За сметка на манджата обаче планирам да увелича седемкратно честотата на храната за душата. Тъй като времето на 20-и ще е изключително оскъдно, менюто ми ще включва предимно: радости и забавления със семейството и скъпите ми приятели, скорострелна обиколка на любимите ми дневни и нощни места из София и приключване с песни и танци (с книгите и филмите вече съм планирала как да се разделя в дните до 20-и). По този начин пък ще повиша енергийната концентрация на духа си, с което ще гарантирам успешното ми установяване оттатък края на света. Както виждате, след написването на романите „Антихтонът на Данте”, „Аномалия” и „Печатна грешка”, изследващи в дълбочина тези въпроси, вече се чувствам почти като експерт по краищата.

 Мишо Вешим ще си сготви пиле с бира. Без пилето

Писателят Мишо Вешим е искрено изненадан от въпроса какво меню би си спретнал в последната вечер преди края на света. „Е, това да ме питате не бях очаквал!“ След кратък размисъл обаче идеята се появи. „Понеже навремето бях активен член на Бирената партия и даже бях обявен за бирен кардинал и въпреки че сега съм вече само любител, май е най-добре да посрещна края на света, като си сготвя пиле с бира. Без пилето! Смятам, че така ще преживея най-безболезнено края на света. А пилето да остане за другия ден.

 Денис прави спагети с кренвирши

Денис Ризов ще посрещне края на света с целия си екип. Предишната вечер ще води предаването си “Денис и приятели” по БНТ 1 и всички ще бъдат заедно в полунощ, когато ще настъпи датата, обявена за фатална. В очакване на края на света Денис ще си приготви любимата вечеря. Ще хапне спагети, в които слага само домати и кренвирши.

 Фънки не признава такива прогнози

Димитър Ковачев-Фънки изобщо не вярва, че ще настанат толкова страшни катаклизми. Категорично отказва да приеме, че светът ще свърши на 21 декември. Всъщност той не признава подобни прогнози.

И все пак, ако му остава още един ден живот, обещава да се забавлява както той си знае. “Ще ям и ще пия, докато имам сили!”, твърдо обявява той.

 Георги Мамалев с поне 15 кюфтета – като за последно

Ще ям като за последно, закани се Георги Мамалев. Със съпругата си ще приготвят богата и разнообразна трапеза и всичко ще е по много. Задължително ще има шопска салата, “обичаме си я, нищо, че зимните домати и краставици не стават много”.

Актьорът ще поиска само за себе си 15 кюфтета, “нали ще ям за последно”. Ще наготви тенджера свинско със зеле. На масата ще има нарязан праз, а накрая може да завърши и с 10 вратни пържоли.

“Така ще е за края – яли, яли, кака се ожени”, каза Мамалев.

 Андрей Райчев не би похапвал от любимата си манджа ден  преди края

Ако съм осъден на смърт, едва ли ще ми е до вечеря. В деня преди края никога не бих си ял любимата манджа. Предполагам, че бих поискал някаква съвсем обикновена храна. В такъв момент на човек му е тъпо и мрачно.

Мира Радева ще изпрати света по дяволите с черен ориз, ягоди и шампанско

Края на света бих изпратила с най-любимите си храни. Вероятно с морски дарове и добре изстудено бяло вино. Много обичам черен ориз. А от плодовете – праскови и ягоди. С ягодите много върви шампанско. Така че вече знам какво ще е менюто: пушена сьомга, черен ориз, ягоди и студено пенливо шампанско.

 Предсмъртно желание: руло “Стефани”

Последната храна на осъдения на смърт е нещо като помирение между “домакина” – затворническите власти, и “госта”. Исторически се правело, за да си отиде смъртникът спокоен, да не се връща като разгневен дух да тормози екзекутора и надзирателите си. Политиката за тези последни ястия е различна – в някои затвори глезят смъртниците, на други места в някои американски щати има ограничения – примерно да е от продукти местно производство и да струва до 40 долара.

Ето какво са хапнали едни от най-известните осъдени на смърт:  Адолф Айхман – офицер от нацистката армия и виновник за масови убийства, осъден на обесване през 1962 г. в Израел – отказва последен обяд, но си поръчва бутилка израелско червено вино “Кармел”.

Серийният убиец Андрей Чикатило – разстрелян зад лявото ухо през 1944 г. Поръчал си е каша с малко парче телешко.

Чарлз Пийс, също сериен убиец, герой в една от книгитне за Шерлок Холмс. Обесен е през 1879-а във Великобритания. Пожелал си е пържени яйца с осолен бекон. Вампирът от Дюселдорф Петер Куртен е гилотиниран през 1931 г. Той е хапнал виенски шницел, пържени картофки и ги е прокарал с бутилка изстудено бяло вино. Терористът Тимъти Маквей, отговорен за атентата над Оклахома, при който загинаха 168 души, е усмъртен с инжекция в щата Индиана през 2001 г. Поискал си около кило сладолед с шоколадови парченца.

Джон Кофи, героят от филма “Зеленият път” , си пожела царевична питка, руло “Стефани”, картофено пюре, бамя и плодова пита с праскови.  

Най-скъпата вечеря струва 200 450 долара

Край на света? Няма такова нещо. Още по-малко пък може да става въпрос за криза и стягане на коланите. Британски готвач приготви коледна вечеря за четирима, която дава нов смъсъл на понятието празнично разточителство. Ако някой си я позволи, ще трябва да брои 200 450 долара или иначе казано – малко над 50 000 на човек.

25-годишният Бен Спалдинг е главен готвач в лондонски ресторант. Менюто съдържа 4 ястия. Те се приготвят на място в дома на онзи, който ги поръча. Вечерята ще започне с аперитив от шампанско „Пайпър Хайдсик“ от 1907 г., бутилка от което струва 59 000 долара. То ще бъде сервирано в чаши, украсени със скъпоценни камъни.

Привържениците на по-твърдия алкохол може да опитат водка „Дива“ за 3220 долара. Нейната бутилка е украсена с кристали „Сваровски“. Първото ястие включва птичи гнезда, хайвер „Алмас“, приготвен със 150-годишен балсамов оцет, и шунка „Пата Негра Иберико“. Само оцетът струва $ 1660, а хайверът $ 8000. Това е най-скъпият хайвер в света, името му идва от руското название за диамант. Той е със светъл цвят и се води за най-изискания по вкус и е изключително рядък.

Второто блюдо ще съдържа най-скъпия пъпеш в света – китайският „Юбари кинг“, който струва 4000 долара парчето. Към него ще има бели трюфели „Албана“ за 5600 долара, приготвени с шафран.

Третото блюдо ще е от рядък вид обезкостена пуйка ($ 800) и японско говеждо месо – филе и сърце ($ 7250). Всичко ще бъде увито в ядливи листа от 50-каратово злато за $ 9660, поръсени с шамфъстък „Акбари“ ($ 8000).

Последното блюдо – десертът, ще бъде сервиран в златна чиния за $ 2400. Той ще бъде редкият сорт диня „Денсуке“, който расте само на остров Хокайдо в Япония. От него се произвеждат само 10 000 плода годишно. Цената е 4200 долара.

Ще се сервира и най-скъпото кафе в света – „Копи Лувак“ ($ 4800). Зърната му първо са изяждани от вид виетнамска цибетка, която ги смила в стомаха си и ги изхвърля под формата на екскременти. След това те се изпичат и смилат.

Сред напитките, които ще съпътстват ястията, са още вината „Шевал блан“ от 1949 г. ($ 7500), „Кортон-Шарлеман. Кош Дюри“ от 1988 г. ($ 2240), „Ла Таш“ от 1959 г. ($ 8700) и „Шато д’Икем“ от 1976 г. ($ 1600).

Спалдинг обяви в туитър, че 80 на сто от сумата от скъпоценната вечеря ще дари на британския център за изследване на раковите заболявания и на различни болници. В случай че не се намери кандадат да пръсне 200 бона, британският готвач ще прекара Коледата със семейството и двете си бебета.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти