Минимализъм по японски

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Традиционната за Япония Дзен философия е извор на вдъхновение за изчистения стил на архитектите минималисти. Основните елементи, които характеризират тяхната работа, са линия, форма, пространство и материал.

Важно е пространството да не се запълва с излишни мебели. В противен случай то се „задръства“ и създава у обитателите задушаващо усещане. За сметка на това, белите елементи и дървеният материал отразяват естествената светлина и позволяват на пространството да „диша“.

Много актуалните напоследък винтидж елементи също могат успешно да се впишат в концепцията на Японския минимализъм. В малки количества те създават контраст със светлите изчистени материали и така усилват техния ефект.

Липсата на ненужни вътрешни стени отваря пространство, а употребата на естествени материали напомня за неизменната ни връзка с природата. Плъзгащите се стъклени врати пък спомагат за запазване на хармонията между интериор и екстериор, което е основно за Дзен философията и нейните последователи сред японските архитекти.

В нашата галерия можете да разгледате минималистичните дизайнерски предложения от Страната на изгряващото слънце.