Бойко Борисов: Никой не може да ми отнеме обичта на хората

1
Добави коментар
vedar
vedar

15-12-2012 15:27

Бойко Борисов, министър-председател на Република България и лидер на ГЕРБ, Борисов беше гост в празничния ефир на „Радио К2″. Той заяви, пред Илиана Беновска, че грамите на американските посланици за неговото минало, са конспирацията на БСП. „Кой го пише това и къде го пише?“, запита министър-председателят. Той посочи, че може да цитира всички официални източници на САЩ, от Белия дом и президента Обама, до всички шефове на служби, които са били в България. „Това са официалните източници и във всички тези случаи американските посланици са стояли до тези хора“, изтъкна лидерът на ГЕРБ. Бойко Борисов каза, че грамите на американските посланици не са официални документи и именно заради това собственикът на „Уикилийкс“ не смее да излезе, защото го е страх, че ще го задържат. „Ако нещо има да крия, то досега да е излязло за тези 15 години 100 пъти“, подчерта премиерът. Той допълни, че правителството на ГЕРБ е предотвратило и спасило милиарди на българският данъкоплатец.

 

Бойко Борисов: Сергей Станишев сам не си вярва

Министър-председателят Бойко Борисов на въпрос на водещата Беновска за оценката му за Сергей Станишев, като водач на опозиционна партия и лидер на Партията на европейските социалисти.Бойко Борисов отговори, че когато Станишев не е пред публика, бива разумен и отговорен човек, с много качества. Но от друга страна допълни премиерът, когато Сергей Станишев застане пред партията си и пред избирателите си, говори неща, които и той сам не вярва. Министър-председателят беше категоричен, че той има само едно лице, което му донася много пъти грешки, с които попада в „Господари на ефира“. „Ние, със Станишев имаме голяма приемственост на темата Белене“, каза Борисов. Той допълни още, че Станишев се е изпуснал на аерогарата, когото се е прибирал от конгреса на ПЕС, на който бе избран за президент, че по време на неговото управление, проектът АЕЦ „Белене“ не е бил изгоден за България и сега продължава да е неизгоден, защото е много скъп и трябва следващите поколения да го плащат, подчерта Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ похвали лидерът на БСП, че си е свършил работата по време на мандата си, като не е подписал проекта за АЕЦ „Белене“. Министър-председателят заяви, че не водят тайни договорки за АЕЦ „Белене“ като частен проект  и че на този етап няма частен инвеститор.

 

Бойко Борисов: Пиша му 6 на Станишев, защото не подписа за Белене. Така премиерът обобщи оценката си за лидера на БСП и президент на ПЕС.

Водещата попита министър-председателя дали си е представял някога, че момчето от Банкя, с филиите, ще стои до американския президент и онзи човек ще го гледа с уважение. Отговорът на Бойко Борисов беше, че неговата детска мечта е била да стане генерал и че това е мечтата на всеки униформен. „Това, което каза президента Обама, е едно голямо признание за българският народ, защото от един от сателитите на Съветския съюз, България е направила огромни крачки в много посоки… за радост българският народ е много критичен и иска много бързо да му се случат добрите неща и пресира управляващите, които и да са те, бързо да действат по всяка една тема. Борисов обобщи, че американският президент е признал усилията и извървения път на българския народ.

 

Борисов отговори, че в САЩ не е имало скрити договорки България да напада Иран. Премиерът подчерта, че сме много малки, за да се съобрази някои да напада Иран или каквото и да било.

Премиерът Борисов коментира изказването на Цветан Цветанов, че президентът е само протоколна фигура и просто си приказва по разни въпроси, че вътрешният министър се е поправил като е казал, че президента е обединител на нацията. Според лидера на ГЕРБ, Парламентът е свършил истинската работа по казуса „Марковска“, Народното събрание й е приело оставката, започнало е нови процедури. Бойко Борисов заяви, че президентът е заел изключително правилна и мъдра позиция, като си е тръгнал от клетвата на съдия Венета Марковска за конституционен съдия. „Брюксел разбра, че институциите работят президентска, Парламент и кабинет“, подчерта министър-председателят.

 

Беновска попита дали има институционална криза в България, ше има ли нов член на КС и нов главен прокурор?

Министър-председателят каза, че при избирането на предишните главни прокурори, в единия случай Иван Костов е предложил Никола Филчев за единствен кандидат, в другия случай президентът Георги Първанов е посочил свои двама съветника, единият за шеф на съдиите, другият за шеф на прокурорите. Той посочи, че е много доволен, че има трима кандидати за длъжността главен прокурор. Борисов коментира,ч е ако каже , че не се интересува кой ще стане главен прокурор, ще бъде лицемерно. „Той допълни, че не иска да прави прогноза кой ще бъде главен прокурор. Начинът, по който беше конструиран ВСС, абсолютно прозрачно, дава огромна възможност, и в такава криза да се изпадне, ако не се съберат 17 гласа за един човек. Ако ВСС беше избран дирижирано, както в предишните години, то такъв въпрос нямаше да има, щеше да има само един кандидат и той да бъде избран“, коментира премиера дали може да се стигне до невъзможност да се избере нов главен прокурор и дали има скрит Бойко Найденов ( в момента изпълняващ длъжността)да стане главен прокурор .

 

Илиана Беновска, „Радио К2″: Сезирах ЕП и ЕК за корупция и мафиотска група между съдии от ВКС и адвокатско дружество „Андрей Делчев и партньори“-„Eurolex Bulgaria“ ltd.

Ръководител на високопоставената корупционна мафиотска група е Андрей Делчев -член на Софийска адвокатска колегия ,арбитър в Международния Търговски Арбитражен съд – София, председател на Българската петролна и газова асоциация, член на Университетския съвет на Американския университет в България.

Андрей Делчев, в качеството си на Член на Университетския съвет на Американския университет в България, по незаконен начин се представя пред съда за наследник на апетитни сгради в центъра на София и на хиляди декари от най-скъпата земя в България, в курорта Банкя, родното място на премиера Бойко Борисов.

Адвокатското дружество на Делчев Eurolex Bulgaria Ltd очевидно плаща на съдии от Върховния касационен съд на България и по този начин печели съдебни дела . Чрез корупция в съда Делчев ограбва и Софийска община, и видни индустриалци на България, журналисти, обикновени хора. Водят се около 500 дела за обща стойност 100 милиона евро. Това е и страшно погазване на закона , защото Сдружение с нестопанска цел „Американски университет в България“ дори няма право на търговска дейност по закон.

 

Министър-председателят заяви, че ще се самосезират по сигнала на Илиана Беновска.

„Няма да влияем на никого, а ще изискаме да се разбере какво се случва в тази съдебна система“, коментира премиера.

Бойко Борисов заяви, че има много голям парадокс и лицемерие, защото от една страна всяка политическа партия в програмата си казва, че ще се бори срещу организираната престъпност, корупцията, рушветите, само че след това нещата отиват в съвсем други институции. „Дори ако изкажем своето одобрение или неодобрение за нея, веднага биваш обвинен в намеса в тази съдебна система, всички ще кажат, че нападам съдебната система“, подчерта премиерът. „Ние може да призовавамео т сутрин до вечер съдебната система за законност, но дали те ще я направят зависи от личностите и хората, които са овластени с тази работа“, каза Борисов.

За емблематичното дела „Марио Николов“, по случая САПАРД, Борисов, каза, че едните съдии дават 12 години затвор, а другите абсолютно ги оневиняват със същите доказателства, с които българските съдии са давали 12 годишен затвор на дадените инстанции, в Германия са дали също осъдителни присъди. „Дори прокурора не отива да го протестира делото, това представяте ли си за каква гигантска манипулация е“, запита премиера.

 

Илиана Беновска попита: „Вие, намекнахте, че съда не решава делата по закон, по отношение на организираната престъпност. Предстои вероятно Алексей Петров да го пуснат отново под домашен арест. Как ще се отнесете към това?“. Борисов отговори, че не се меси в съдебната система и не крие нищо от отношенията си с Алексей Петров, защото са публични и ясни.

 

Бойко Борисов: Иван Костов руши всичко, което може да направи десницата силна в България

Министър-председателят Бойко Борисов беше гост в празничния ефир на „Радио К2″. Оценката на премиера Борисов, за Иван Костов е ,че думите отлитат, а написаното остава и посочи за пример статиите на Костов преди 1989г. във в. „Работническо дело“. „Там той (Иван Костов) много ясно казва, че тогавашната Комунистическа партия трябва да бъде така организирана така, че да не допуснат след това други партии и движения, да ръководят страната“, каза лидерът на ГЕРБ. Бойко Борисов допълни още, че преди или след всеки избор Иван Костов заявява, че ако не спечелят еди-колко си гласове или не направят еди-какво си да е, ще се откаже от политиката. „Три пъти съм чувал Костов това да го казва, но досега не се е отказал“, допълни още Бойко Борисов. Според премиера, Иван Костов руши всичко, което може да направи десницата силна в България. „Иван Костов не е силен, защото има 7-8 депутати в Парламента, но е много гласовит“, допълни лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов. И каза още, че Иван Костов, лидер на ДСБ, говори против руската зависимост, а в същото време е дал „Нефтохим“ на руснаците, говори още за прозрачната приватизация, а е направил най-разбойническата приватизация в България, Иван Костов говори най-лошите неща срещу ГЕРБ, а първият който дойде е отишъл да го види в когато е бил в болница, е бил Иван Костов, подчерта премиерът Борисов. „Ролята на Костов е да руши, да разбива и да разделя и го прави по един много добър начин“, обобщи оценката за Иван Костов, премиерът Борисов, по „Радио К2″.

 

Бойко Борисов цитира изказване на Маргарет Тачър, в което се казва, че не е страшен комунизма, страшно е това, което идва след комунизма. Раздържавяването през 90-те години е направило монополите, олигарсите и престъпността ако щете, заяви министър-председателят Бойко Борисов, по „Радио К2″. „Ембаргото тогава изигра огромна роля, разпадането на бивша Югославия беше огромен проблем и възможност да се организира престъпносттта на целите Балкани, не само в България“, е оценката на Бойко Борисов.

„Иван Костов говори срещу Държавна сигурност, а по време на неговото управление, когато имаха – президент, премиер, Народно събрание, цялата власт, не Костов отвори досиетата, а ГЕРБ“, подчерта Борисов. Той допълни, че повече от половината български дипломати, във всички важни мисии, 22-23 години след Революцията, са агенти на ДС, както и владиците, и мюфтиите, и бизнесмените, кой ли не. Според министър-председателя тези хора не могат да бъдат свалени сега от своите позиции, защото това ще бъде тълкувано от Европейския съюз като някакъв вид репресия. „Партията, която е извършила най-големият терор над гражданите по време на своето управление, като се започне от концентрационните лагери, Белене, Скравена, убитите хора там, зверски мъчените и се стигне до тези десетилетия репресии върху всички граждани и изведнъж те се явяват като стожери на демокрацията“, коментира Бойко Борисов.

„Пенсионерите са ми много мили, но нека да не забравят, че тази партия (БСП) още 1990г. направи така, че да изтекат всичките пари от държавата… самата партия си направи преврата тогава … и всичките тези червени пари по червени фирми заминаха за чужбина“, каза премиерът Борисов. И продължи: „След това раздържавянето Костов го довърши, вместо 34-35 милиарда, по оценка на световните финансови институции, в бюджета на България са влезли 1.5 милиарда“.

„Аз много се забавлявам като слушам по националните телевизии, по националните радиа, как участници в самото предаване, на които им е даден националният ефир и всеки ден го правят, говорят, че била застрашена свободата на словото“, коментира министър-председателят. Според премиера, журналистиката в България е много зависима не от правителството, а от своите собственици. Всеки един от собствениците на медии има своите корпоративни интереси. „Представете си какво изпитват журналистите когато отивам на работа и им казват днес единственото, което трябва да правите не е журналистика, а да вбесите премиера“ . И допълни: „За това има такива като Вас, на които никой не им е влияе и при всяко мое появяване публично ми задавате въпрос и аз Ви отговарям“.

 

Бойко Борисов: Никой не може да ми отнеме обичта на хората

Министър-председателят Бойко Борисов, заяви в празничния ефир на „Радио К2″, на въпрос на водещата, Илиана Беновска, каква оценка би си дал Бойко Борисов по шестобалната оценка като министър-председател и лидер на ГЕРБ. Борисов отговори, че оценките ги дават хората на изборите. „Това, че искаме втори мандат, показва какво ни е оценката“, заяви премиерът и допълни, че най-обективните оценки ги дават световните рейтингови агенции, които в условията на най-голямата криза и тежкото наследство от началото на прехода, потвърждават и вдигат най-високия рейтинг на България.

Премиерът Борисов, каза, че управлението на ГЕРБ спазва вече близо четири години принципите на прозрачност в управлението, отговорност към следващите поколения, принципите на демокрацията и плурализма, чуват мнението на хората. Той спомена, че България е една от малкото държави в Европейския съюз, която не е допуснала генно-модифицираните храни. Като пример за това, че властта изслушва и се съобразява с мнението на хората, българският министър-председател посочи споразумението АКТА и каза: „При взето решение от Европейската комисия, България беше първата, благодарение на нас, която каза „не“, ние няма да го подпишем и да го изпълним. Бойко Борисов продължи да изрежда примери, при които властта е  отстъпила от свои позиции, това са шистовият газ, Законът за горите. Лидерът на ГЕРБ каза, че те винаги са работели с неправителствените организации и са ги чували.

„България има право на глас във вземането на решения за контрола и финансовата дисциплина, такъв глас какъвто имат Франция, Германия, Англия и другите държави“, обобщи премиерът срещата на Европейския съвет. Той подчерта и подписаното споразумение в Брюксел между България и Сърбия за изграждане на интерконекторна връзка, за диверсификация на газ, в присъствието на енергийния комисар Гюнтер Йотингер.

„Българските политици много трудно могат да кажат добра дума за когото и да било. Аз съм различен от тях. Ако имаше политическа класа в България щеше да каже – „Благодаря на Борисов, че пое риска да състави правителство на малцинство, въпреки риска и да управлява в най-тежкото време след Втората световна война“, обобщи Бойко Борисов пред Илиана Беновска  по „Радио К2″.