„СБОГОМ, МОЯ КРАЛИЦЕ“ НА РЕЖИСЬОРА БЕНОА ЖАКО СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА „ЛУИ ДЕЛЮК“

2
Добави коментар
kastel
kastel

Филмът на режисьора Беноа Жако „Сбогом, моя кралице“ (Les adieux à la reine), който гледахме през ноември на Киномания, бе отличен с престижната награда „Луи Делюк”. Тя се връчва ежегодно от френските кинокритици на най-добрия филм на годината и е смятана за равнозначна на наградата „Гонкур” в литературата. Луи Делюк е известен френски критик и теоретик на киното, живял от 1889 до 1924г.  
С церемонията по връчването на този приз бе открит сезонът на кинонаградите във Франция.

Спечелвайки високото отличие, 38-ят филм на Беноа Жако се нареди сред най-вероятните претенденти и за главната френска награда за кино – „Сезар“, която се дава от името на Академията за киноизкуство във Франция. Миналата година с „Луи Делюк“ бе удостоен филмът на Аки Каурисмаки „Хавър“, а по-миналата – „Лисабонски потайности” на Раул Руис. 
„Сбогом, моя кралице“ победи тази година в силната конкуренция на нашумели заглавия, като „Любов“ (Amour) на Михаел Ханеке (спечелил „Златна палма“ в Кан),  „Ръжда и кости“ (Rust and Bone) на Жак Одиар, „След май 68-ма“ (Après mai) на Оливие Асаяс, „Свети мотори“ (Holy Motors) на Леос Каракс и др.

Филмът е на историческа тематика и разказва за дните, предшестващи екзекуцията на Мария-Антоанета. Ролята на прочутата кралица на Франция изпълнява Даян Крюгер, а действието се развива в двореца Версайл.
Благодарение на умелата режисура на Беноа Жако (Benoît Jacquot), филмът улавя перфектно страсти, поквара, случайни погледи на благородство и, в крайна сметка, дава убедителна представа за целия хаос в двора на Мария-Антоанета в първите дни на Великата френска революция.
За основа на филмовия разказ е използван романът на Шантал Тома, а Леа Сейду играе една от продворните дами на Мария, която с привидно невинен маниер умело си проправя път към благоволението на господарката си, докато съдбата не я подхвърля в съвсем различна посока. Действието се развива между позлатените покои на благородниците и крайните квартали на онези, които ги обслужват, а филмът много точно отразява духа на времето. Даян Крюгер се справя изключително като злочестата кралица, а Виржини Ледойен прави най-добрата си роля от години в образа на специалната приятелка на кралицата – Габриел дьо Полиняк.
Източник: lemonde.fr