Стобските пирамиди

1
Добави коментар
vilagaliana
vilagaliana

Най-забележителното природно явление от западната страна на планина Рила, малко над село Стоб, са Стобските каменни пирамиди. argaiv1542

Те представляват скални фигури с форма на конуси и гъби, а тяхната висина приближава 12 метра. Веществото, което се свлякло от ледниците, покриващи Рила, за да образува познатите ни днес скални късове е оформило сегашното природно чудо. Те лесно се ерозират, заради нееднородния състав на пръста и слабата спойка. Така те са много неустойчиви срещу силни дъждове и ветрове – за това сме свидетели на всевъзможни по големина и форма скални краски. Климатичните условия продължават със своята стихийна дейност да разрушават и да изграждат нови фигури.
 
 
Стобските пирамиди имат свой аналог в Сърбия, който  участва в съревнование за новите седем чудеса на света – Дяволския град. Очарованието и притегателната сила на този феномен е несъмнена, но не може да се сравни с изяществото и разнообразните форми на Стобските пирамиди. Ще се смаете не само от необикновените каменни пирамиди, но и от невероятните легенди за възникването му.
Една легенда разказва как от село Бозая, което се намирало над планините,  се запътили за сватба двама младоженци, следвани от своите гости. Те били тръгнали на църква в село Стоб. Докато вървели, красотата на булката изгубила ума на кума. Той не успял да се стърпи и тръгнал да я целува. В същият момент фортуната ги превърнала в камъни. В чудноватите скални образувания и до ден днешен можете да видите силуетите на двамата младоженците и гостите им, на път за сватбата.
Задължително е минаването през еко пътеката на Стобските пирамиди. Не се тревожете, ако не можете да я откриете, защото освен че може да се ориентирате по указателни табели, може да попитате някой от жителите на селото за нея.
 
Стобските пирамиди са от най-удивителните природни обекти, които остават незабелязани от много хора, а не бива да е така. Не трябва да сме слепи за стойностните неща. Трябва повече да си отваряме очите – България притежава неземна красота и Стобските пирамиди го доказват.В близост до пирамидите няма хотелска база, за това най близките хотели в Благоевград можете да се възползвате от нощувки.