Младенов преряза лентата на обновения приют за бездомни хора в Бургас

3
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Официалното посещение в Бургас на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов продължи с откриване на обновения приют за бездомни хора в Бургас. Министър Младенов и кметът Димитър Николов прерязаха лентата и разгледаха основно ремонтирания Център за временно настаняване, намиращ се на ул. „Китка“ № 5 в бургаския квартал „Акации“.

„Центърът за временно настаняване на бездомни в Бургас е ремонтиран със средства по проект по програма „Красива България”, който Общината спечели, на стойност 250 000 лв. – 200 000 лева финансиране от Министерството на труда и социалната политика и 50 000 лева от Община Бургас. Чрез Агенцията по социално подпомагане от догодина ще се търси максимална възможност дейността да е делегирана целогодишно от държавата. Това ще даде възможност капацитетът на приюта да бъде разширен. Подобни центрове има в София, Пловдив и Варна, а сега и в Бургас“, сподели по време на откриването министър Младенов.

„В момента в Центъра са настанени 23 бездомни хора, които имат осигурена топла храна, чисти стаи и медицинско обслужване. За тях се грижат по един медицински и социален работник, психолог и арт терапевт. Идеята ни е догодина да увеличим капацитета на приюта и в него да бъдат настанени 52 души“, допълни кметът Димитър Николов.

Центърът за временно настаняване на бездомни хора представлява полумасивна едноетажна постройка с разгъната застроена площ от 525 кв.м. Повече от две десетилетия сградата бе неизползваема и през този период в нея не бяха извършвани ремонтни дейности. Преди 2 години кметът Димитър Николов реши тя да бъде превърната в приют за бездомни. Тогава по негово нареждане част от помещенията бяха пригодени за използване и през изтеклите студени месеци в тях нощуваха хора, изпаднали в изолация от близки и познати, спящи в градинки, входове и под балкони.

След основния ремонт по проекта, приютът за бездомни отново отвори врати за нуждаещите се. През тази и следващите зими, обаче, те ще нощуват при много по-добри условия, близки до тези в дома на средния българин.