16 млрд. долара незаконни пари са изтекли от България за 10 г.

8
Добави коментар
alkin
alkin

Средно по 1,585 милиарда долара незаконни пари са напускали България в периода 2001-2010 г. към офшорни сметки и територии, считани за данъчен рай. Това става ясно от доклад на американския неправителствен институт Глобал Файненшъл Интегрити.

Това са средства, натрупвани чрез корупция или укриване на доходи, без да се вземат предвид печалбите от организираната престъпност, наркотрафика, трафика на хора и оръжие и проституция.

Основната част от средствата идват от несанкционирано повишаване на цени и манипулиране на търговски сделки – по 477 млн. долара всяка година в първото десетилетие на новия век. Рекордът за България е достигнат през 2007 г. с 1,166 млрд. долара незаконни пари само от тези сделки.

Рекордьор по изтичане на незаконни средства в разглеждания период е Китай с 2,74 трилиона долара за десет години. Следват Мексико и Малайзия съответно с 476 милиарда долара и 285 милиарда долара.

България е поставена на 38-о място след Гватемала и Аржентина и преди Хърватия и Конго. Черна гора е на 50-то място, а Румъния – на 55-то. Турция е на 25-то място в класацията с 2,8 млрд. долара.