Метанова уредба – характеристики и предимства

2
Добави коментар
martinpetev
martinpetev

Метанът не се влияе от цената на петрола, защото не е негово производно. При работа на метан бензиновите автомобили почти не променят динамичните и мощностните си качества тогава, когато на автомобила се монтира метанов инжекцион. Стойността на метановия инжекцион е малко по-висока, но инвестицията е напълно оправдана. Плюс от използването на метан е намаленото износване на цилиндрите и увеличаване експлоатационния ресурс на двигателя.

Любопитен факт е че метанът (CH4) всъщност е около 90%. Другите съставки са Етан C2H6, Пропан C3H8 и незначителни количества по-тежки въглеводороди като Пентан C5H12, Хексан C6H14.

Предимства от използването на метанова уредба могат да бъдат разделени в три основни категории:

Изгаряне

Изгаря по-бавно сравнение с бензина, поради което се намалява натоварването на буталната група и коляновия вал. Също така, зареди чистотата при изгаряне, пробегът се удължава между смяната на маслен филтър.

Икономичност на метанова уредба

Приблизително съотношението между разход на метан/бензин е 5,6 литра метан/1,1750 литра бензин. Този факт е основният мотив много собственици на конвенционални бензинови мотори да монтират уредба за сгъстен природен газ. Това наистина е така – при сегашните цени придвижването на метан е три пъти по-евтино спрямо бензина.

Така цената на метана позволява след монтиране на обикновена метанова уредба или метанов инжекцион за кратък срок да бъдат изплатени направените инвестиции.

Екологичност

Природният газ (метан) не съдържа олово и сяра и бензол, които повреждат катализатора на автомобила и ламбда сондата. Също така показателен е и крайният продукт от изгарянето му, който е въглероден диоксид и вода. Това показва безспорния екологичен ефект от карането на метан.

В крайна сметка решението да преминеш на метан е съобразено с първоначалната инвестиция, изминаваните километри годишно и разбира се по-бавното ускорение. Като обобщение изборът да преминеш на метанова уредба е субективен и зависи от това дали искаш да стигнеш бързо или да похарчиш малко.