ЦЕРБ ЕАД стъпва на енергийния пазар в Босна и Херцеговина с проекти за над 1 млн. лв.

5
Добави коментар
Kerana
Kerana

20 Декември 2012г.

За първи път българска компания стъпва на енергийния пазар в Босна и Херцеговина, като се очаква да изпълни проекти за над 1 милион лева до края на 2013 г. Това обявиха от родното предприятие Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ ЕАД), които са изпълнител на проектите.

Първата поръчка към българската фирма е технически преглед и ремонт на генератор в една от най-големите топлоелектрически централи в Босна и Херцеговина – ТЕЦ Какан (TEC Kakanj). Проектът е възложен на ЦЕРБ от най-голямата енергийна компания в Босна и Херцеговина, Elektroprivreda BiH след провеждане на търг. Българското предприятие спечели конкурса в надпревара с още няколко компании, сред които световното име в бранша – хърватския концерн KONČAR Zagreb.

ТЕЦ Какан (TEC Kakanj) захранва с електричество столицата Сараево (над 400 000 жители), и с парно град Какан (56 000 жители) и населените места около него. Генераторът, който ще бъде ремонтиран, е произведен преди 45 години, с капацитет 100 MW и тежи над 100 тона. Той ще бъде вдигнат с кран и разглобен на части. Всяка част ще премине през технически преглед и ако се налага, ще бъде извършена рехабилитация. Цялата процедура ще бъде изпълнена в продължение на 2 месеца.

Богатият опит в подобни ремонти е един от критериите, по които българската енергоремонтна база е избрана да изпълни проекта. Предприятието поддържа генератори на гръцките ТЕЦ-ове на о-в Родос, о-в Лесбос и о-в Крит. От компанията отбелязват, че все по-често български фирми печелят търгове за енергийна профилактика и ремонт на съседни държави.

ЦЕРБ е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. У нас работи по проекти на НЕК ЕАД, ЕСО, Е.ОН, ЧЕЗ Разпределение, Мини Марица Изток ЕАД, Лукойл, БДЖ.