Облекло според типа фигура

1
Добави коментар
Lellie
Lellie

Избирайки облеклото си, трябва да се ръководим не само от понятията ‘модно’, ‘стилно’, ‘красиво’ или ‘шик’, но на първо място е необходимо да се съобразим със специфичните особености на фигурата си. Запомнете – дрехата трябва да Ви краси, да бъде в абсолютен синхрон с тялото Ви, а не да ‘живее’ отделен живот.
За да може този принцип да работи винаги и да не дава засечки, трябва да определите типа на фигурата си и да се обличате по правилата, продиктувани от Вашите форми. Като разбира се, не забравяте основното – подчертаване на предимствата, прикриване на недостатъците.
За да определите към кой тип фигура се отнася Вашата е необходимо да се разгледате в огледалото както в анфас, така и в профил. Преценете пропорциите между раменете и бедрата, а след това и тези на гърдите и ханша. При това определение за основа се взема човекшкия скелет, а излишното тегло няма особено значение.

Фигурите се делят на няколко основни типа:

1. ‘Пясъчен часовник’ – пропорционална фигура, ширината на раменете съотвества на ширината на бедрата. Добре изразена талия.

2. Долен тип телосложение – бедрата са по-широки от раменете и талията е добре изразена.

3. Горен тип телосложение – раменете са по-широки от бедрата и талията не е ясно изразена.

4. ‘Манекенски’ тип – раменете и бедрата са с еднаква ширина. Талията е тип ‘момчешка’.

5. Кръгъл тип телосложение – раменете и бедрата са еднакво заоблени, талията е ‘пухкава’.

Запомнете, че една от основните грешки, които жените допускат е желанието за подражание на стила на обличане на приятелка, известна личност, съседка и пр. Грешка е, защото харесваните от Вас дами може изобщо да не са с Вашите пропорции и това, което на тях изглежда добре, за Вас да бъде катастрофа.

Основната Ви задача е да ‘изчислите’ пропорционално съотношение между различните части от тялото си в частност, и на фигурата си, като цяло. Да обедините общото и отделните фрагменти. В този смисъл пропорциите са най-важни, определящи всичко останало – средство за композиция при избора на облекло. Различните размерни съотношения по дължина и ширина водят до различно естетическо възприятие на фигурата. Промените в модата винаги носят нови пропорционални отношения на дължината, хоризонталното членение, положението на джобовете и циповете. За фигури, отклоняващи се от типа ‘манекен’ (по който всъщност се ръководят дизайнерите) , пропорциите на дрехите трябва да се избират индивидуално с оглед на ръста и особеностите на телосложението.

Пропорционално съотношене в облеклото за високи дами
Пропорционално съотношение в облеклото за дами с неясно изразена талия
Пропорционално съотношение в облеклото за дами с ясно изразена талия
Пропорционално съотношение в облеклото за дами с невисок ръст

В следващи статии ще разгледаме подробно специфичните особености при облеклото за различните типове телосложение.