Сотир Цацаров е новият главен прокурор на България

7
Добави коментар
alkin
alkin

Сотир Цацаров е избран за главен прокурор на Република България.

Още на първото гласуване ВСС избра Сотир Цацаров за главен прокурор с 18 гласа „за“, 3 – „против“ и 3 „въздържал се“.

Изборът, при това още на първи тур е изненадващ, най–малкото, защото другите двама кандидати бяха подкрепени от по петима членове на ВСС и сметките показваха, че ако те гласуват за своите кандидати – няма как един от всички трима да събере 17 гласа още на първи тур. В същото време още след като бяха приети правилата за избор, наблюдатели посочиха, че те са направени именно в услуга на Сотир Цацаров. След като съдията събра 18 гласа, не бяха гласувани кандидатурите на останалите двама кандидати.

Преди това около час кадровиците дискутираха след изслушването. Тон даде изказване на членът на ВСС, избран от съдийската квота – Калин Калпакчиев. Той подчерта важността и огромното значение на избора на главен прокурор. Калпакчиев припомни позицията си, че процедурата за избор на главен прокурор трябваше да стартира след анализ за състоянието на прокуратурата, в който биха се откроили проблемите на системата и така ВСС щеше да знае какви качества трябва да притежава бъдещият ръководител на държавното обвинение. Калпакчиев посочи няколко факта, според него, с които се формира съмнение, и то основателно, че Цацаров не отговаря на високите нравствени качества за заемане на длъжността. Като такова той посочи и факта, че самият председател на Пловдивския окръжен съд призна днес, че е запознат с материалите по делото, което Мирослава Тодорова заведе срещу Цветан Цветанов. Той изтъкна, че за другия кандидат Галина Тонева пък не са налице никакви съмнения за нравствените й качества. Според него, имено Тонева притежава необходимите професионални и нравствени качества и затова трябва да бъде избрана за главен прокурор. След това изказване последваха коментари, които освен че хвалиха изслушването до момента, упрекваха и изказването на Калин Калпакчиев. Съдията, който произнесе оправдателна присъда по едно от делата САПАРД, се счита като част от опозицията във ВСС. Той бе сред тези, които внесоха предложение за промяна и на правилата, приети от кадровиците през ноември процедурни правила, които предизвикаха много спорове.

Ясен Тодоров определи изказването на Калпакчиев като предизборна агитация, освен това според него Калпакчиев е нарушил Закона за съдебната власт. Без да спомене името на Цацаров, Тодоров похвали концепцията на съдията. Г-н Калпакчиев се опита да повлияе на вота на Съвета, както много медиите се опитаха да внушат. Общественото мнение не са два сайта, една телевизия и три вестника, смята Тодоров.

Анализът на Калпакчиев приличал на „копи – пейст“ на коментарите от медиите на Галя Георгиева. Тя не се изказа в полза на нито един кандидат. Председателят на ВАС Георги Колев похвали и тримата кандидати и ги определи като достойни. „Всеки един от кандидатите достойно защити принципите и вижданията, които са заложени в техните концепции“, каза Колев. И Михаил Кожарев, който е един от издигналите Сотир Цацаров, похвали изслушването. Нека бъдем мъдри, да направим най-добрия избор. Ние просто трябва да сме горди, че в нашите редици има такива колеги, каза Кожарев. И той смята, че Калпакчиев е допуснал нарушение, но този път на процедурните правила.

Не бива да корим колегата Калпакчиев за това, което каза, тя е плод на негово убеждение, каза пък Димитър Узунов. Той обаче не се съгласи с оценката му и защити нравствените качества на Сотир Цацаров. Все пак посочи, че е чул „трима много добре подготвени кандидати“. И той счита, че и тримата кандидати са достойни хора. Нашето решение е само един миг от времето, може да се наложи тримата да работят в екип. Представляващият ВСС Соня Найденова също се изказа укоряващо за анализа на Калпакчиев и заяви, че той е обезсмислил усилията и на кандидата, който самия подкрепи. „Намирам, че членовете на ВСС ще подходят мъдро“, каза Найденова.

Всъщност малко бяха тези, които не упрекнаха Калпакчиев и не концентрираха изказването си около това да говорят за него, а не за изслушването. „Силно се надявам тази вечер да излъчим главен прокурор, каза пък Румен Георгиев. Камен Ситнилски не видя нищо нередно в изказването на Калпакчиев. Той предпочете да изкаже мнението си за изслушването и посочи, че то е било уникално. Харесаха ми представянето и на тримата участници, каза Ситнилски. Нека всеки от нас, когато натиска копчето, да не позволява да бъде скрита истината, каза председателят на ВКС проф. Лазар Груев.

УТРО припомня, че кандидатите за поста бяха трима: Сотир Цацаров – председател на Окръжен съд – Пловдив, Галина Тонева – зам.-главен прокурор при ВКП и административния ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

Изборът на нов ръководител на държавното обвинение е първият голям тест за новия състав на ВСС. Една от препоръките в юлския доклад на Еврокомисията за напредъка на България за реформа в съдебната система беше свързана именно с него: „Да се гарантира, че изборът на главен прокурор е пример за прозрачен и състезателен процес, основан на критерии за професионална етика и ефективност“. Европейската комисия вече предупреди, че ще следи много отблизо предстоящия избор на главен прокурор. Говорителят на комисията Марк Грей определи два ключови въпроса – спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и тайната на вота.

Според Конституцията тримата големи в съдебната система, сред които е и главният прокурор, се назначават и освобождават от Президента на Републиката по предложение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. Според закона Решенията на Висшия съдебен съвет за назначаване се приемат с тайно гласуване.

Висшият съдебен съвет приема решението за избор на кандидат с мнозинство повече от две трети от членовете си. Така, за да бъде избран някой от кандидатите той трябва да събере 17 гласа в своя полза. Сотир Цацаров беше избран с 18 гласа.

В началото на декември БХК изрази категорично унищожително становище срещу кандидатурата на Цацаров за главен прокурор. Не считаме, че господин Цацаров е подходящ за главен прокурор. По наша преценка той няма изискуемите високи професионални качества. Това е така, защото той няма дължимото разбиране и уважение към върховенството на закона и конституционните права на личността, а без това юристът не е добър, бяха категорични правозащитниците.

Сотир Цацаров е роден в Пловдив през 1966 година. Завършил е английска гимназия и право в Софийския университет. През 1992 г. става съдия в Районен съд – Асеновград, а след четири години и негов председател. През 1998 г. е избран за заместник-председател на Окръжния съд в Пловдив, наказателно отделение, а след година става и председател. Два пъти е бил на обучение по съдебна администрация в САЩ. Участвал е като експерт в мисии по проекти на Европейския съюз за реформа на съдебната система в Хърватия, Черна гора, Македония и Албания.