Сотир Цацаров е новият главен прокурор

1
Добави коментар
a.simeonov
a.simeonov

С 18 гласа „за“  от общо гласували 24 членове на Висшиясъдебен съвет Сотир Цацаров бе избран за главен прокурор. Трима бяха против и трима се въздържаха.  Гласуването бе по електронен път. То бе едно единствено, за останалите двама кандидати Борислав Сарафов и Галина Тонева нямаше гласуване.

Това стана факт след като заседанието на ВСС продължи близо 10 часа, в които тримата кандидати Борислав Сарафов, Галина Тонева и Сотир Цацаров бяха изслушани от ВСС.

Цацаров заяви веднага след избора, че прокуратурата се нуждае от бързи и радикални промени. Вероятно той ще осъществи резки действия и промени в екипа. Първото, с което той ще започне е да потърси съмишленици за реформите в прокуратурата.

На първата си пресконференция след избора за главен прокурор, Сотир Цацаров отговаряше на журналистическите въпроси с въпроси и отказваше да заеме позиция. Той обясни, че ще се почувства засрамен от този начин на избор и от факта, че за другите двама кандидати не е гласувано, само ако Европейската комисия излезе с извънреден доклад по темата, предаде bTV.Цацаров коментира, че гласуването тази вечер все още не е избор. По думите му е завършил един елемент от процедурата по един избор, който е бил достатъчно оспорван.Той призна пред журналистите, че освен делото на Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър, е прочел още 4 дела, които не са били в неговия съд още преди да бъдат разпределени на съдия. Това е незаконно според действащото законодателство в страната.Галина Тонева и Борислав Сарафов казаха, че заради този начин на избор, те реално не знаят кой ги е подкрепил и в този случай не могат да коментират изборът на главен прокурор. Те допълниха, че ще решат дали да обжалват едва след като държавният глава подпише указа за назначаването на Сотир Цацаров. Това обжалване може да стане само пред Конституционния съд, който обаче в момента не работи.

Процедурата беше предавана пряко по националната телевизия.

По време на представянето на кандидатурата си Цацаров се обяви за анализ на оправдателните присъди в страната и електронен регистър. „Да променим подхода на кабинетно разследване, да въведем честна система за кариерно израстване. Следователите трябва да бъдат по-натоварени. Трябва да има екипен принцип в разследването – да слезем няколко етажа по-надолу”, предложи още шефът на Окръжния съд в Пловдив и кандидат за главен прокурор.

Прокуратурата има нужда от промяна и реформи, някои от които болезнени, но тя не се нуждае от спасяване, каза още Цацаров. Той уточни: „На няколко пъти бе казано, че прокуратурата не се нуждае от някой от вън, който да й решава проблемите, но тя не е кораб, който потъва, така се омаловажава капацитетът на хората, които работят в системата“.

Сотир Цацаров е роден в Пловдив през 1966 година. Завършил е английска гимназия и право в Софийския университет. През 1992 г. става съдия в Районен съд – Асеновград, а след четири години и негов шеф.

През 1998 г. е избран за заместник-председател на Окръжния съд в Пловдив, наказателно отделение, а след година става и председател.

Два пъти е бил на обучение по съдебна администрация в САЩ. Участвал е като експерт в мисии по проекти на Европейския съюз за реформа на съдебната система в Хърватия, Черна гора, Македония и Албания.