Всичко, което трябва да знаете за коледните подаръци

11
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

Тази статия е като продължение на участието ми в предаването Баркод, като съм включил и допълнителни моменти и теми, както и няколко съвета за практични подаръци. 

Миналия уикенд обикаляхме магазините в търсене на идеалните коледни подаръци. Бяхме изготвили списък с близките и бюджета, които си бяхме определили за всеки от тях. Във всички магазини и молове имаше огромни тълпи от хора тръгнали на коледен шопинг. Наскоро четох в едно проучване, че българите ще похарчат около 25 милиона лева за коледни подаръци (само за справка американците са похарчили почти 60 милиарда долара само за един ден, т.нар. Черен Петък).

В това, разбира се, няма нищо лошо. Тази сума може само да ме радва, защото това е добре за икономиката. Проблема е, че голяма част от тези пари ще са на кредит, при това на доста високи лихви. Аз като специалист по лични финанси, бих препоръчал всеки да си изготви личен или семеен бюджет, в който да включи сумата, предвидена за подаръци. Нека го направи няколко месеца по-рано. Например, ако е предвидил 300 лева за подаръци, а може да отдели само 100 на месец, за 3 месеца ще е събрал тази сума.

Как да пазаруваме най-рационално

На първо място, както и да пазаруваме трябва да имаме определен бюджет за покупките. Един сигурен начин да го спазвате е като го напишете на хартия или в някаква електронна таблица. Срещу всяко име на ваш близък напишете лимита му за подарък, който трябва да спазвате.

Пазаруването по интернет дава възможност за много голям избор – дрехи, козметика, техника и много други на цени, по-ниски от реалните магазини. Доверявайте се, обаче, само на утвърдени търговци, от които сте пазарували или ваши близки са ви ги препоръчали. Всяка година преди Коледа в мрежата се появяват доста магазини със съмнителна репутация, копирайки името и дизайна на утвърдени търговци. Това го установих миналата седмица, когато исках да си купя парфюм. Така че, оставете настрана за малко приповдигнатото настроение и проверете сайта, от който пазарувате.

Какви са вашите права при пазаруването

Независимо дали пазарувате по интернет или не, вие имате право да върнете закупената стока, ако тя не отговаря на вашите очаквания, описанието на опаковката или просто вече не ви харесва :). Както пише на много места „Пазете касовите си бележки до напускането на търговския обект”. Моят съвет е пазете си ги поне 3 дни. Това е срокът в който може да върнете продукта, без да давате обяснения на търговеца. Ако покупката е по интернет, този срок е 7 дни.

По време на предаването не се сетих от кога започва да тече този срок и какво ще стане, ако тези 3 или 7 дни изтекат в неработен ден. Веднага след това направих консултация с юрист и се оказа, че това е регулирано в Закона за задълженията и договорите. В него се казва, че ако срокът изтича в неработен ден, претенция може да се предяви в първия работен ден след това.

Специално за празниците много търговци увеличават този срок на 15 или повече дни, с условието да не се връщат пари, а стоката да се замени с друга на същата стойност. Така, те привличат хората, които се колебаят какъв точно подарък да изберат на свои близък. Аз, вместо да давам касовата бележка и да казвам „Ако не ти харесва, може да го смениш”, предпочитам директно да питам най-близките ми какъв подарък искат. Не е много коледно, но предпочитам подаръка наистина да им е полезен и да им хареса, а не да го захвърлят в килера за неопределено време. Освен този подарък, купувам и един по-малък, който де е изненада.

Кредитна карта и компютър – опасна комбинация
Кога са истинските намаления

Във всяка цивилизована страна намаленията се правят преди Коледа. Причината е чисто икономическа – търговците да продадат колкото се може повече стоки и така да подобрят печалбата си за текущата година. У нас, както винаги, е обратното. Търговците съвсем леко свалят цените за празниците и разчитат, че хората така или иначе ще ги купят. Но, истинските промоции са след  Нова Година на стоките, които не са се продали. Българска логика!

Ваучерите добър подарък ли са

Ваучерите за подаръци се превърнаха в хит, защото хората се отдалечиха един от друг. Стоят само пред компютрите и лайкват във facebook. Така не знаят за интересите и желанията на близките си. Според мен, на първо място подаръкът трябва да е избран от сърце и е добре да разберем какъв точно подарък ще се хареса на вашия близък. Ако се колебаете за неговите вкусове и интереси, можете да му вземете ваучер, но той пак трябва да е в определена област.

Съвети за практичен подарък

Подаръкът на първо място трябва да е от сърце и да можете да си го позволите. Аз ще ви дам един съвет, който прилагам, когато трябва да избирам подарък на близък човек. Подаръкът трябва да е полезен за човека, на който го подарявате, но той самия не би си го купил и винаги си казва „Ще си го купя следващия месец или когато имам възможност”.

Например, един от подаръците, които съм подарявал е куфар с колелца. Дамата на която го подарих, не би си го купила сама, но той ще й е полезен, когато пътува. Друг подобен подарък е mp3-player. Не е жизнено необходим, но човека на който го подарите, ще може да слуша любимата си музика, когато отива или се връща от работа. Или практичен уред, който не бихме си купили сами като уред за варене на яйца, например. Доста е полезен и изобщо не е скъп.

Един от капаните, в които всеки е попадал е да свързва определен човек с неговото хоби или професия. Например, ако знаете, че ваш приятел обича да ходи често на риба, да му купите за подарък въдица. Най-вероятно той вече си има всичко необходимо, а и шанса да уцелите точно „неговата” въдица е минимален. Затова, заложете на нещо различно. Подарете му, например, луксозна химикалка. Може и да не пише често, но когато си слага парафа по някой договор, ще използва вашия подарък.

Друго, за което се сещам от личен опит е – НЕ подарявайте ПРАХОСЪБИРАЧКИ. Колкото и подходящи и интересни да ви се струват неща като статуетки, стъклени кубове, сувенири, магнитчета и други, това не е хубав подарък за повечето хора. За да не ви обидят, вашите близки или приятели ще го сложат първоначално на видно място в секцията, но след това или ще отиде в секция „Непотребни” или всеки път, когато бършат праха от него, ще се „сещат” за вас :).

И накрая, най-важното е да имате бюджет за подаръците и да похарчите само толкова, колкото можете да си позволите със собствени средства.

P.S. Вече купихме почти всички коледни подаръци и се надяваме те да се харесат на нашите близки.