Малкълм Гладуел за разликата между Pepsi и Coca-Cola

1
Добави коментар
yApple

Всеки знае кое обича да пие повече – Pepsi или Coca-Cola, въпреки че повечето хора не могат да кажат каква точно е разликата между двете напитки.

„Pepsi е по-сладка от колата. Освен това, когато човек я отвори в кен, тя започва да пращи с цитрусов аромат, за разлика от по-ваниловия вкус на Coca-Cola. Накратко Pepsi е напитка, създадена за да впечатли при пробна глътка“, пише Малкълм Гладуел в книгата си „Проблясък: Силата на мигновените решения“.

По отношение на хранителното съдържание, Pepsi има малко повече захар, калории и кофеин, обяснява Business Insider. Coca-Cola пък съдържа повече натрий. Химическият им състав е сходен. Въпреки това хората продължават да поддържат силни поведенчески модели и предпочитания спрямо двете.

Това, което е от истинско значение, е брандингът. Марката на Coca-Cola е по-ценна. Затова тя най-често печели „войните на колите”. Специално през миналата година пазарният й дял в сектора на газираните напитки в САЩ е бил 17%. Следва я диетичната кола (Diet Coke) с 9,6% пазарен дял, сследвана от Pepsi с нейните 9,2%.