Картини на български класици в галерия „Юзина” » Моден свят

1
Добави коментар
svetla58
svetla58

На 14 декември от 18:00 часа галерия „Юзина” на ул. „Московска” 11 отпразнува своя първи рожден ден с изложбата „Модерните Класици”, която показва творби на Атанас Яранов, Енчо Пиронков, Генко Генков, Димитър Буюклийски-Мичи, Димитър Киров и Георги Божилов – Слона от колекцията на Веселин Фердинандов. Изложбата ще продължи до 19 януари 2013 г.

В изложбата „Модерните Класици“ ще бъдат показани над 30 картини на майсторите на българския модернизъм. Картините в изложбата покриват изключително широк период от неговото развитие (от 60-те до 90-те години на XX век) и предлага един непоказван рaкурс към творчеството на авторите.

Създателят на българския кубизъм Димитър Буюклийски-Мичи е представен с впечатляващи картини като абстрактните „Композиция I” и „Метафизичен пейзаж IV“, както и „Голо Тяло I“ и „Голо Тяло II“.

Въздействие предизвикват и две от картините на Атанас Яранов, неговия „Автопортрет“, както и портретa на приятеля и колега Генко Генков. Пейзажите и експресиите на самия Генко Генков, носят характерната за неговото творчество диманика и сила.

„След дълъг полет“ на Георги Божилов-Слона и „Диалог“ на Енчо Пиронков представят изкуството на известната Пловдивска школа от 60-те години на XX век. Не на последно място е творчеството на Димитър Киров-ДиКиро, чиито „Лебедово Езеро“ и „Арабеск“ дават двe различни гледни точки за творчеството на автора.

Куратор на изложбата е проф. д-р. Чавдар Попов: „Няма съмнение, че пред нас са ярки автори и творби на българското модерно изкуство – в условията, в които този феномен, колкото и парадоксално да звучи, можеше да съществува у нас в ерата на късния социализъм, като белег на желанието за осъвременяване на нашето изкуство, за излизане от догмите и изискванията на идеологизираното творчество. ”

Фото: © Иван Чехларов