Менюто на Бъдни вечер може да предизвика главоболие

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Понякога нищо не предвещава появата на главоболие. Но, оказва се, пристъп могат да провокират и съвсем обикновени хранителни продукти, някои от които според обичая се поставят на трапезата с постно меню за Бъдни вечер. Сред тях са зрелият боб и орехите. А също така сиренето, киселите краставички, колбасите, бананите, авокадото.

Така че не прекалявайте с традиционните предколедни лакомства, както и с някои по-екзотични, а заложете на тях по-скоро като на част от задължителния празничен „реквизит“ на масата. Резултатите от изследването са публикувани в Live Science.

Причина за неприятното главоболие е тираминът. Това съединение се образува при разлагането на аминокиселините. То притежава токсични свойства и предизвиква имунен отговор, при който кръвоносните съдове се свиват, кръвното налягане се повишава, променят се процесите на възбуда и затормозяване в нервната система. 

За това предупреждават специалистите от Северозападната болница и клиника Майо в САЩ. Според лекарите изброените продукти могат да предизвикат главоболие, особено ако човек не си е доспал. При това между приема на тези храни и пристъпа на болка понякога може да минат до 48 часа, което усложнява идентифицирането на проблемните продукти.

Съединени Американски Щати