Потребители се оплакаха от bTV пред еврокомисията

2
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Асоциацията на потребителите на телекомуникационни услуги изпрати писмо до еврокомисаря за новите технологии и заместник-председател на ЕК Нели Крус с информация за нелоялна търговска практика от страна на bTV. Сопие от документа е пратено и до председателя на СЕМ Георги Лозанов, както и до Веселин Божков – председател на КРС.

Конвенциите на пазара са нарушени и дяловете му се разпределят в полза на свързани лица, заяви днес председателят на УС на Асоциацията Янаки Ганчев пред журналисти. Членове на АПТУ нарекоха решението на TV7 да последва примера на bTV и да спре подаването на сигнал към „Булсатком” „криворазбрана съпричастност и солидаризация”.

Пламен Петков от Булсатком заяви, че операторът няма задължения към телевизията. В хода на пресконференцията стана известно, че bTV ще пусне сигнала за празниците, поради което Петков изрази надежда преговорите между двете страни да се върнат в нормалните търговски параметри. Договорите ще бъдат изпълнявани така, както са сключени – до 31 декември, уточни той.

„Надявам се bTV Media Group да подходи разумно”, заяви Петков. „Напълно невярно е твърдението, че „Булсатком” дължи някакви средства на bTV. Нито стотинка задължения няма Булсатком към bTV.”

Маргарита Георгиева – изпълнителен директор на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО), отбеляза, че ако при „Булсатком” проблемът е отчасти решен, то подобен проблем остава при много от членовете на асоциацията, в която има 21 кабелни оператори. По думите й причината, поради която се появява проблем, е желанието на bTV да предлага всички свои телевизии в пакет и затова тя препоръча медията да предприеме стъпки за гъвкав модел на предлагане на продуктите.

След като bTV заяви в събота, че спира излъчване на сигнал към „Булсатком” поради неуредени финансови отношения, 21 кабелни оператори съобщиха, че спират да излъчват програмите на bTV поради едностранното прекратяване на договорите от страна на медийната група.

Представители на bTV заявиха, че ако „Булсатком” не гарантира промяна в търговските си практики в най-скоро време, те може да не подпишат нов договор с оператора от 1 януари 2013 г.