Как мислят истински умните хора

3
Добави коментар
lozanov
lozanov

Защо на някои хора през цялото време им върви, докато на други делата са несигурни или неуспешни? Това, което отличава успешните предприемачи от средните – дали е само съдба? Цялата работа е в мисленето, считат в Business Insider.

Повечето хора не се замислят за процеса на познанието. Смята се, че това е естествен процес: вие слушате някого и усвоявате тази информация. Но това не е така. В действителност  колкото повече остаряваме, толкова повече усилия хвърляме за  познанието. Ако си припомним израза на Шерлок Холмс, можем да кажем, че мозъкът е проектиран като стая, чиито стени не са гумени, и ние трябва да изберем с какво да го запълним. Колкото повече сме тъпчем  мозъка си с факти, цифри и знания, толкова по-малко място остава за нова информация.

Налага се да изразходваме все повече сили, за да останем открити и толерантни към други възгледи. Но да се запазва интереса към новото – това е от съществено значение. Светът се променя и нови идеи постоянно се появяват около нас. Включвайте ги  в живота си, и това ще ви направи ангажирани и по-ценни за обществото, а и  за самите вас.

Ето някои методи, които помагат да сме по-възприемчиви към нови идеи.

1. Заглушете вътрешната си цензура, която винаги знае как трябва.

Този вътрешен глас постоянно коментира,  когато слушате някой. Този глас предлага становището си за  получената информация. Разбира се,  по-лесно е да отстоявате своето мнение, отколкото да разберете реален събеседник. Този глас пречи да разберем  новата информация и понякога може да ви накара да се изключите и да не чуете важна идея. Обръщайте  по-малко внимание на това, което ви казва второто „Аз“ и слушайте какво казва партньора ви. Може би ще научите нещо съвсем ново в разговора.

2. Спорете със себе си

Ако не можете да изключите своя вътрешен глас, то поне опитайте да го използвате във ваша полза. Всеки път, когато вашият глас не е съгласен с някого, спрете и вземете страната на говорещия. Обяснете на втория „Аз“  защо другия човек е прав, а той не е, играйте със себе си на шах! В този случай ще разберете по-добре всички „за“ и „против“ или още по-твърдо ще се придържате към своята гледна точка.

3. Опитайте се да бъдете любопитни

Някои хора са любопитни по природа, а за някои нищо не е интересно в живота. Независимо към коя категория принадлежите, дръжте се  като любопитен човек.

Следващият път, когато   слушате нова информация, измислете три или пет въпроса. Ако сте на лекция  намерете отговори на въпросите в интернет. Ако  разговаряте, задайте тези въпроси на събеседника.

4. Намерете зрънцето истина

Нито една мисъл или теория не идват от нищото. Каквато и фантастика или глупост да ви се струва  идеята, тя се основава на факти. Дори и ако не вярваме в тази идея, трябва да се опитаме да намерим  малката истина, от която се е появила. Дръжте се като следовател и да се опитайте да стигнете до истината. В този случай можете да видите зрънцето мисъл и дори повече, за да предложите на другата страна по-оригинална идея.

5. Обърнете внимание на съобщението, а не на  приносителя му

Често хората отказват да приемат информация само заради човека, който я казва. Без съмнение, комуникаторът, независимо дали е скучен преподавател, външно непривлекателен човек или член на опозиционна политическа партия, може да повлияе на нивото на възприятие. Дори приятели може да попречат на процеса на възприемане, тъй като те предизвикват у вас определени асоциации и спомени, и не са авторитети по този въпрос.

Разделете съобщението от посланика. Представете си, че не познавате човека и неговите възгледи, и вие ще можете обективно да оцените информацията. Ако имате работа със скучен човек, тогава се опитайте да използвате втория, третия или четвъртия съвет от този  списък  и си представете процеса на възприемане като игра или развлечение.