Интересни природни и архитектурни атракции в Сърбия

30
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Атракции в Сърбия заслужаващи да се посетят

Днешна Сърбия привлича любознателният турист с планини, добре запазени манастири, богати поля засадени с лозя и исторически паметници от отминали въстания. Нощният живот на столицата Белград не е за пренебрегване, а туристическия летен сезон  е от май до септември, а зимният от ноември до март.

 

Небрежно чаровният нощен живот на Белград и равнините, обсипани с утешителни лозя и манастири, планини, пазещи исторически въстания и героична съпротива; любознателният турист ще открие доста интригуващи неща в днешна Сърбия. Най-посещаваните атракциив Сърбия са:

Белградската крепост – Строена от турците в сегашният си вид от 1760 година и наречена Калемегдан. Самият Белград е един от най-древните градове в Европа, като първите писмени сведения са от римско време, когато е бил военен лагер от първи век след новата ера. Столицата на Сърбия е неколкократно разрушавана до основи, макар сегашният облик на града да е модерен и динамичен.

Национален парк Тара – Намира се в западна Сърбия на площ от 19,200 хектара. Няколко реки минават през парка и са идеални за воден туризъм. Разходката с лодка и рафтинг по бързеите си е истинско предизвикателство за ценителите на екстремните водни спортове. В парка има много пещери и живописни водопади, а горите са идеални за разходка.

Дяволския град – Представлява около 200 каменни ерозирали пирамиди, високи между 2 и 15 метра.  От 1995 година са обявена за природна забележителност. Тази природна атракция в Сърбия се намира в южната част на страната.

Народното събрание на Сърбия – Интересна сграда с още по-любопитна история. Строителството започва през 1907 година от архитекта Йован Илкич. Той обаче внезапно умира и плановете за строежа мистично изчезват. Строителните работи спират и се изготвят нови архитектурни планове от сина му Павле. През 1936 година официално е открита сградата, която се намира до парка Tasmajdan. Именно тук е провъзгласена свободата на Сърбия.

Гамзиград – Ромулиана  – Останки от римски дворец  и се намира  в източните райони на Сърбия. Той  датира от края на 3 век, по разпореждане на  император Гай Валерий Maximianus. Майката на императора се казва Ромула – Феликс Ромулиана от където е ѝ името. В целият комплекс  са  включени: укрепления, двореца, базилики, храмове, горещи вани  и Тетрапилона.

Петроварадинската крепост –  построена е от австро-унгарските инженери в края на 17 век до град Нови Сад на река Дунав. Изкачете се на терасата на крепостта и се насладета на невероятната гледка на околността. Тук според експертите е най-голямата арт зона в света. През лятото се монтират 25 сцени и за 4 дена  едновременно може да чуете  рок, метъл и алтернативна музика. Под крепостта има 16 километра подземни тунели, които водят до различни части на града.

Манастирът Зика –  построен е в памет на  първия сръбски крал Стефан I  от 1206 до 1217. Архитектурният стил наподобява този на манастирите в Света гора. Манастирът многократно е бил разрушаван и в последствие изграждан през вековете. Неговата основна роля е била запазването на независимата сръбска църква . Във вътрешността на тази архитектурна атракция в Сърбия може да видите стенописи рисувани от константинополски художници още от 13 век. Фасадата на манастира е червена.