Какво е QR код и как да си направим собствен

3
Добави коментар
t1sh0cfc
t1sh0cfc

Сигурно повечето от вас са чували за QR кодове, а някои дори знаете как да си генерирате сами подобен. За тези, които обаче едва сега навлизат в тази сфера, бихме желали да хвърлим малко светлина върху същността на QR кода, неговото приложение и също така как можете сами да направите собствен QR код. Единственото, от което се нуждаете е смартфон с камера, приложение за сканиране на QR кодове и идея.

QR кодовете представляват матрични баркодове, които за първи път се появяват в Япония. QR кодовете имат свойството да съхраняват информация, която да се визуализира при сканиране на кода. За да работи един QR код, той трябва да отговаря на конкретни структурни изисквания, но те позволяват и да го модифицирате леко. Можете например да смените цветовете (стига да има контраст между двата цвята, оформящи QR кода), да сложите лого, да заоблите ъглуте и пр. RHCP например се бяха заиграли доста с QR кодовеоте и бяха поставили интересна формичка на плакатите преди концертите си. Приложенията на QR кодовете са безкрайни. Потребителите могат да сканират кода, за да научат повече за даден продукт, да отворят даден уеб сайт или да запишат информация, скрита зад кода. Ето и няколко бонус идеи за това как можете да се възползвате от тази иновация:

httpvh://youtu.be/QjNh2NGALpM

За да си направим собствен QR код, ни трябват единствено интернет и компютър (или само приложение за смартфон или компютъра). В тази статия ще ви дадем няколко сайта, които ви дават много лесна възможност да генерирате QR код в зависимост от своите предпочитания и нужди. След това трябва да изтеглите някое приложение за разчитане на QR кодовете, RedLaser например, и да сканирате кода през него. А ето ги и сайтовете, които можете да използвате, за да си създадете QR код.

http://goqr.me/ http://zxing.appspot.com/generator/ http://qrcode.kaywa.com/ http://www.qrstuff.com/

След като създадете QR кода, трябва да го запазите като обикновена картинка. Бихте могли да го отпечатате или качите на сайта си, блога си или профила си в социалните мрежи. Препоръчваме ви да разгледате и един проект на двама българи, QRL.bg, за който ви говорихме по-рано тази година.

Снимка: Socialevo

Теми: QR кодовеиновациимобилни устройствасмартфонитехнологии

Facebook

Google+

Twitter

Linkedin

инж. Евгени Йорданов е web manager в Webfiniti. Изпълнява ключови проекти за едни от най-големите специалисти на световно ниво в SEO областта – SEOmoz (US), Distilled (UK) и др.
Той е SEO автор за най-голямото браншово списание в България – Списание .Net
Евгени е създател на най-големия бързоразвиващ се реурс за SEO към момента в България – SEOптимизация, както е и създател и администратор на най-популярната Facebook група сред колегите от бранша – „Маркетинг и Уебмастърство“.