10-те най-странни природни феномена в света

1
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Възможностите на природата са неограничени. Може би сте се удивили от микроскопичните тропически разноцветни жаби, чиято отрова може да убие човек за секунди, или от друго творение на майката Земя, предмет на увлекателен научнопопулярен филм?

Любопитното е, че възможностите на природата далеч надхвърлят нашите представи и очаквания и тя винаги има с какво още да ни изненада. Пример за това е списъкът с 10 уникални естествени феномена, представени от електронното издание „Бизнес инсайдър“.

Луминисцентно океанско течение
При определени условия океанският фитопланктон започва ускорено да увеличава своята биомаса, образувайки гъст видим слой точно под повърхността на водата. Това е така наречената еутрофикация, известна още като цъфтеж на водораслите или „цъфтеж на водата”. Този процес понякога не изглежда като нещо особено, но в някои части на Калифорния, САЩ, и Пуерто Рико е наистина внушително явление. Учените са нарекли биолуминисцентният цъфтеж на представителите на Noctiluca scintillans „червено течение” – той изглежда като нещо извън нашия свят. Ускорените биохимични процеси оцветяват планктона в синьо и превръщат нощния океан в една голяма лампа.

Светещи гъби
В късните летни нощи в някои гори могат да се наблюдават зловещите „светещи гъби”, които приличат на уникални по форма неонови инсталации. Явлението е най-разпространено в тропиците, където влажността е повишена и стимулира окислителния процес, който предизвиква луминисцентността на гъбите. За да светят в тъмното, им е нужен още кислород. Учените смятат, че най-вероятната причина за това е привличането на нощни животни, които да помогнат за спороразпръскването на видовете. През 2011г. такава „природна инсталация” беше наблюдавана близо до Сао Пауло, Бразилия.

Раиран айсберг
Противно на разпространената информация, внушителните айсберги невинаги са непременно скучно бели. На някои от тях могат да се видят неповторими окраски във формата на райе. Те се получават, когато разтворени в океанската вода мръсотия и други частици останат „заклещени” между старите и новите слоеве лед.

Райетата на повърхността на айсбергите могат да бъдат в най-различни цветове. Сините например се образуват, когато водата замръзва толкова бързо, че въздушните балончета в нея не могат да се оформят. Когато един айсберг се разчупи на две и частите му паднат във водата, попадналите върху тях водорасли могат да образуват жълти райета.
Този красив феномен се наблюдава из ледовете на Антарктика.

Огнена дъга
Това е друго явление, на което можем да станем свидетели през лятото. „Огнената” дъга се получава, когато слънчевите лъчи се пречупят през ледените кристали, намиращи се във височинните перести облаци. Интересното при този феномен е, че дъгата се образува, без реално да вали дъжд.

Въпреки че тук говорим за ледени кристали, най-добрите условия, за да се „запали” небето, са в географските ширини в близост до екватора, тъй като слънцето трябва да бъде екстремно високо и, разбира се, да са се образували перести облаци. Така например, в Лос Анджелис, Калифорния, огнена дъга може да се види през шест месеца в годината, а в Лондон, Великобритания – едва през два.

Седефени облаци
Изключително рядък, но неповторим феномен, който могат да наблюдават живеещите далеч от екватора в тъмните часове преди изгрев или след залез. Разположени на много висока надморска височина, облаците отразяват светлината, която преминава под тях, светейки ярко и в ярък контраст с обикновените „тъмни” облаци от тропосферата.

Земната стратосфера, домът на седефените облаци, е толкова суха, че в общия случай е много трудно да се образува облак (затова са и толкова рядко срещани). Екстремно студените полярни зими правят този красив феномен възможен. Седефени облаци са наблюдавани в Исландия, Аляска (САЩ), Северна Канада и много рядко в Англия.

Снежни рула
Снежните рула се образуват, когато върху слой лед се образува плътен слой сняг. При точните температура и скорост на вятъра тази снежна покривка може да се откъсне и белите парчета да започнат да се движат. Отвени от вятъра, те събират по пътя си допълнително сняг и се получават природни бели рула.

Тъй като, както казахме, са необходими прецизни климатични условия, и това явление се среща рядко. Регистрирано е в части от Северна Америка и Обединеното кралство.

Вулканични колони
Базалтовите колони приличат на прецизно архитектурно творение. Те обаче са образувани вследствие на естествен природен процес. Вертикалните структури, най-често шестоъгълни, се формират, изваяни от бързоохлаждащата се вулканична лава в млади скали.

Срещат се по целия свят, като може би двата най-внушителни примера са Пътят на гигантите в Ирландия и образуванията в Долината на смъртта, Калифорния.

Дъжд от жаби
Този феномен удивява човечеството от хилядолетия и намира място дори в библейските текстове, където Господ наказва древните египтяни с дъжд от жаби, след като фараонът отказва да освободи еврейския народ. Регистрирани са „валежи” и от риби или други малки животни, обитаващи водни пространства.

Причината за стряскащото явление са торнадата, които пренасят леките същества на далечни разстояния, преди да ги изсипят най-безцеремонно над главите на нищо неподозиращите хора.

Зелени отблясъци на хоризонта
Зелените отблясъци са рядко метеорологично явление, което може да се наблюдава при залез или изгрев и представлява игра с окото от страна на слънчевите лъчи. Тъй като по това време на денонощието те преминават през по-голямата част от земната атмосфера, вследствие на ефекта на призмата (виновник и за далеч по-често често срещаните дъги) един малък участък от хоризонта свети в зелено. И в зависимост от формата, може да бъде сбъркан и с летяща чиния.

Зелени отблясъци се получават най-вече над океана, над прериите или на хоризонта, гледан през стъклото на самолет.

Въздушни вълни
Кой е казал, че вълните се образуват само във водата или на футболните стадиони? Много рядко такива се наблюдават и в небето. Това става, когато въздухът се изтласква през различните атмосферни слоеве, което може да предизвиква ефект на пулсации – подобно на камък, хвърлен в езеро. Образуването на въздушна вълна е предизвикано от дисбаланс в атмосферните слоеве и може да прерастне и в торнадо. Така че, ако някога имате късмета да наблюдавате това явление – насладете му се бързо, след което бягайте надалеч.

източник: econ.bg