Сбогом на електрическите крушки с нажежаема жичка

2
Добави коментар
a.simeonov
a.simeonov

Електрическите крушки с нажежаема жичка вече са в историята. Или поне в историята на Европейския съюз. Магазините на територията на ЕС нямат право да ги продават от началото на 2013 г.

Още преди четири години Европа определи график за постепенната забрана на този тип лампи. Те трябва да бъдат заместени от такива с по-ниска консумация на енергия.

Лампа с нажежаема жичка (наричана още заради формата си крушка или Обикновена електрическа лампа) е осветителен уред, източник на изкуствена светлина, която се излъчва от проводник, нагрят при протичането на електрическия ток през него. Лампата с нажежаема жичка е създадена от А. Лодигин през 1872. Представлявала е стъклен балон изпълнен с въздух, в който са запоени два дебели медни проводника, съединени с въглена пръчица. При пускане на ток през лампата въглената пръчица свети не повече от половин час и изгаря. През 1875, Томас Едисон изтеглил въздуха от балона и така удължил живота ѝ. По-късно, през 1890 А. Лодигин доусъвършенствал електрическата крушка, като поставил жичка от волфрам и изпълнил балона с азот.

Традиционните крушки ще се заменят от лампи с ниска консумация на енергия, разделени в три категории – флуокомпактни лампи, халогенни лампи и светодиодни LED лампи.