25 млн долара е голямата печалба от турската лотария

1
Добави коментар
a.simeonov
a.simeonov

В Турция идването на новата година съвпада с тегленето на наградите на Държавната лотария. Тазгодишната голяма печалба е в размер 25 млн. долара, съобщава кореспондентът на БНР от Истанбул.

Билетите се разграбват като топъл хляб. Пред будките за продажби на се извиха опашки. Чужденците също купуват лотарийни билети. Цял билет струва 40 турски лири. Ако голямата награда се падне на един билет, това ще бъде най-голямата сума, изплатена през последните 20 години. Само дневната лихва от тази сума, ако бъде вложена в банка, е около 9 хил. турски лири. В зависимост от разпределението на наградите, най-малко четирима и най-много 11 души ще посрещнат новата 2013-а година в Турция като милионери. Освен това ще бъдат раздадени поощрителни награди на обща сума 242 млн. турски лири.

По данни на Държавната лотария, през последните 20 години голямата награда е била увеличена 1 500 пъти. Наредена в банкноти от по 5 лири тя ще бъде с дължина от Истанбул до Будапеща, а тежестта й в монети е колкото на 335 броя автомобила.

Турция