Ройтерс: Корупцията топи преднината на ГЕРБ

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

София. България преодолява кризата в еврозоната с малко щети благодарение на строгата фискална политика и за сметка на бавния растеж и на един от най-ниските жизнени стандарти в Европейския съюз. Това се посочва в анализ на агенция Ройтерс, озаглавен „Основни политически рискове, които да се наблюдават в България“.

Според анализа неуспехът на българското правителство да се пребори ефективно с корупцията намалява преднината на управляващата партия ГЕРБ пред опозиционната БСП в анкетите преди парламентарните избори през юни. Като основни рискове са посочени спадът на подкрепата за правителството, вялата икономика, както и корупцията и престъпността.

Агенцията се позовава на неотдавнашно социологическо проучване, според което нито ГЕРБ, нито БСП ще спечелят абсолютно мнозинство на изборите през юни и в парламента вероятно ще влязат 5 партии.

Неясно остава дали икономическите проблеми и споровете за АЕЦ „Белене“, които намаляват популярността на премиера Бойко Борисов, ще го накарат да прибегне до популистки ходове.

Друг по-общ въпрос, според Ройтерс, е дали в изборната година правителството в София ще се въздържи от щедри разходи, които могат да увеличат бюджетния дефицит.

Трети процес, който ще се наблюдава в България, е дали там ще се преборят с престъпността и корупцията и дали ще има осъдителна присъда срещу висш държавен служител. Това вероятно няма да се отрази на пазарите в краткосрочен план, но ще бъде сигнал към инвеститорите, че в България ще е по-лесно да се прави бизнес, посочва още агенцията.