Заподозряха Фара в тероризъм

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Двукратният олимпийски шампион от Игрите в Лондон това лято Мохамед Фара (Вбр) е бил задържан от митнически служители в САЩ по подозрение, че е терорист. 29-годишният лекоатлет се е опитвал да влезе в страната за коледните празници.

Роденият в Сомалия бегач на дълги разстояния, който преди седмица беше обявен за кавалер на Ордена на Британската империя, дори е показал двата си златни медала от Лондон 2012, в опит да докаже, че не представлява опасност за сигурността.

„Не можех да повярвам. Само защото съм от сомалийски произход, всеки път ме задържат, когато отивам в САЩ. Този път дори си носех медалите, за да покажа кой съм аз, но те не ги приеха“, заяви той пред The Sun.

Фара е летял до Портланд, Орегон, където живее с жена си Таня и дъщеря си Риана и тренира под ръководството на известния треньор Алберто Салазар.

Той беше една от големите звезди на Олимпийските игри, след като стана първият британец със златен медал в бягането на дълги разстояния и едва седмият мъж в историята, който печели и на 5000, и на 10 000 метра.  

Фара заяви, че това не е първият път, когато се сблъсква с проблеми с митническите служби в САЩ заради своя сомалийски произход, въпреки че притежава виза.

„Когато от „Найк“ уредиха нещата и получихме виза за пребиваване, ние решихме, че всичко вече ще бъде наред. Дотогава бяхме в Портланд с туристическа виза, а след това трябваше да напуснем САЩ и да влезем отново в страната като граждани. Затова ние отлетяхме за Торонто, за да останем за няколко дни и да се върнем след това, разказа Фара. – Но когато решихме да се върнем, получихме писмо, в което ни казаха, че сме предмет на разследване за терористична заплаха и ще трябва да стоим извън страната в продължение на още 90 дни.“

bgathletic.com

Снимка: Getty Images/Guliver