Църква трансформирана в модерен дом

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Църква трансформирана в модерен дом

03.01.2013 г.

Това е поредната църква, трансформирана в дом. Проектът е осъществен от архитектите от дизайнерско студио Multiplicity и е завършен през 2004 година. С мисия да запазят оригиналния екстериор и атмосферата на това място, дизайнерите създават един модерен интериор, подсилен с интересни архитектурни детайли.

Въпреки че интериорът не е преобразен изцяло, сводестите тавани са извадени на показ, а прозорците с арки и цветно стъкло са запазени. Що се отнася до останалата част от обзавеждането, тя е типична за модерния дизайн: бели стени, гладки дървени подови настилки, съвременни мебели с модерна форма и лъскави повърхности. Обзавеждането съдържа много цветни елементи, които са едновременно стилни и закачливи. Преобладаващ е зеленият цвят, в комбинация с малки детайли в топли ярки цветове.

В обширните вътрешни пространства на църквата били обособени отделни функционални зони, с помощта на специално изградена конструкция в средата на сградата. Тази конструкция разделя всекидневните пространства на първото ниво и създава второ ниво, позволявайки на архитектите да изнесат там спалнята. В дневната имаме много интересна библиотека с рафтове, която едновременно служи и като работна маса, благодарение на най-долния плот, достатъчно широк, за да се използва като бюро. Тази секция продължава до самия таван осигурявайки достатъчно рафтове за книгите на собствениците. Освен другите си функции, библиотеката играе роля и на разделител между дневната и стълбите, водещи към горния етаж.

Високите тавани на църквата създават усещане за много свободно пространство. Просторната кухня е обзаведена с голяма маса, няколко кухненски шкафа, монтирани на стената и функционален кухненски остров, изцяло в бял цвят. Много е въздействаща комбинацията на старинните изрисувани прозорци с ярките цветове на модерните мебели. Динамиката между различните стилове създава страхотен декоративен ефект.

Спалнята е разположена на второто ниво и също има много интересен интериор. Атмосферата е леко тайнствена и загадъчна, благодарение на изрисувания прозорец и слабото осветление. Обзавеждането е семпло и изчистено, но то в случая, като че ли е на заден план и оказва минимално влияние върху излъчването на това помещение. Основният акцент тук определено е кръглият изрисуван прозорец, който оцветява светлината в помещението в приглушени жълто-зелени тонове.

Спокойствието и великолепната атмосфера е това, което първоначално привлякло вниманието на собствениците към старата църква, затова архитектите са запазили екстериора, както и определени елементи от оригиналния дизайн на сградата. Всъщност почти всички елементи от екстериора са запазени, с изключение на входната врата, която е заменена със стъклена.

Източник: interiorholic.com
Посещения: 1183