Как се лекува болестта на Алцхаймер?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Последните изследва­ния, проведени с жи­вотни, дават надежда, че ще се открие вакси­на срещу болестта на Алцхаймер. По генети­чен път учените пре­дизвикват у мишки производство на по-голямо количество бетаамилоид в организма им. Това е белтъкът, който образува плаките в мозъка при Алцхаймер. След това те инжектират на опит­ните мишки експери­ментална ваксина. Ре­зултатите са,че тя предотвратява образу­ването на плаки при малки мишлета, но  също така намалява вече съществуващите пла­ки при по-стари мишки.

 

В момента се проучват няколко нови медикамента, но засега ефективно се прилагат следните: ривастигмин (екселон), галантамин (нивалин), донепезил (арицепт) и ново­то лекарство мемантин (ебикса). Те действат, като блокират разграждането на ацетил- холина, невротрансмитер, участващ в предаването на нервните сигнали. Благодаре­ние на тях настъпва известно подобрение на паметта и говорните умения при хора с лека или умерено тежка форма на Алцхаймер. Те обаче не са ефикасни при всички па­циенти. Ривастигминът може да предизвика повръщане и много често, най-вече при жените, оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт. Донепезилът има по-малко странични ефекти и затова се изписва по-често. Други медикаменти повлияват ня­кои поведенчески разстройства при болните от Алцхаймер.

 

Най-често изписваните лекарства са следните:

Безпокойството и възбудата могат да се повлияят чрез успокоителни медикаменти като хлордиазепоксид (диазепин), диазепам (валиум), лоразепам (ативан) или оксазепам, или със седативни средства като хлоралхидрат. Препоръчително е тези медикаменти да се използват за кратък период.
Депресията обикновено се овладява чрез антидепресанти – серотонинови инхиби- тори (SSRI), включващи флуоксетин (прозак), флувоксамин (лувокс), пароксетин (сероксат) и сертралин (золофт).

Нелекарствените методи за лечение са масаж, ароматерапия (използват се есенциални масла за подобряване на настроението), музикална терапия и отглеждане на домашен любимец.

 

Публикувано в категории: Болести на нервната система, мозъка и главата

Автор simeonova

Колкото по-често гладуваме, толкова по-здрави ставаме

Болестите, обречени на глад, бързат да напуснат нашето тяло

Пианото пази от оглупяване

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис доказаха, че свиренето на музикални инструменти намалява риска от деменция.

С боровинки срещу Алцхаймер и лошия холестерол

Благодарение на наличието на антиоксиданта антоцианин боровинките поддържат колагена в тъканите на очите във възможно най-добро състояние

Канелата е най-безопасния лек за болестта на Паркинсон

Учени предлагат канелата като най-безопасно лекарство срещу дегенеративните мозъчни заболявания – болестта на Паркинсон и Алцхаймер

За здрави зъби пийте зелен чай

Много са ползите от зеления чай, но един от най-големите плюсове е, че тази напитка пази от редица лоши болести и освен това се грижи за нашата красота

Вредни, по-вредни най-вредни дезодоранти

Времето става все по-топло и все по-активно използваме дезодоранти, за да се предпазим от изпотяване

Прост и сигурен начин да се спасим от Алцхаймер!

С възрастта в човешкия мозък се развиват процеси на стареене, изразени в смаляване на мозъчната тъкан. Този процес засяга основно зоната на хипокампуса – именно тя е отговорна за паметта и спомените. Генетично предразположените към деменции хора са особено уязвими в тази посока.

Болестта на Aлцхаймер може да се открие рано

Съвременната медицина разпо­лага с надеждни средства да ди­агностицира болестта на Алцхаймер 3-4 години преди появата на първите симптоми, каквито са например смущенията в поведението.

Гинко билоба връща спомените

Гинко билоба е най-старото от всички живи дървета

Сухотата в устата причинява инфекции

Моля специалистите да ми обяснят до какви проблеми може да доведе сухо­тата в устата и има ли ефективно лечение на това заболяване?

Домовете за възрастни хора в България са в много добро състояние

От януари 2011 г. в София и Банкя действат центрове за пациенти с Алцхаймер и деменция. В София центърът е дневен, помещава се на един етаж от къща, където близките могат да оставят болния човек сутринта и да го приберат вечерта у дома.