Как да съчетаваме храната?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Кои двойки храни трябва да съчетавате, за да се чувствате и изглеждате по-добре?

Любов u секс, обувки и чанта, красив и богат – много неща в живота вървят в комбина за още по-добър резултат. Така е и с храната. Редица съвременни проучвания доказват, че определени комбинации от храни могат да са особено полезни за здравето и външния вид. Затова допълнете списъка за пазаруване със следните продукти.

 

Паста с балсамов оцет за по-тънка талия

Оцетната киселина намалява бързината, с която организмът усвоява и абсорби­ра глюкозата от пастата, твърди попу­лярният в САЩ д-р Оз. Това позволява да се контролира по-добре гладът и на­малява необходимостта от още едно похапване между основните хранения. Две лъжици балсамов оцет, добавени към порция паста, стабилизират кръв­ната захар след ядене.

 

Банани и кисело мляко за здрав стомах

Всички знаем колко е полезно кисело­то мляко, за да имаме здрав стомах. Основната причина е, че то съдържа пробиотици, които всъщност са живи организми. За да съществуват и да пома­гат на стомаха да работи добре, на тях им е нужна храна. Откриваме я в несмилаемия въглехидрат инулин, който се съ­държа в големи количества в бананите.

Тъй че яжте бананите и киселото мляко едновременно или си направете шейк от двата продукта, може да ги консу­мирате и в комбинация с малко мюсли за допълнителен ефект върху стомаха.

 

Броколи и домати против рак

Освен че са полезни поотделно, те ста­ват още по-силни, когато са заедно. Това се дължи на съдържащия се в доматите ликопен и глюкозинолатите, които от­криваме в броколите. Когато са в ком­бинация, удвояват своето действие и стават толкова силни, колкото р лекар­ствата. Количеството, необходимо за най-добър ефект, е купичка и половина броколи и две и половина купички пресни домати.

 

Зелен чай и лимон за здраво сърце

Още от древността е известна силата на зеления чай, който благодарение на т.нар. катехини или флавоноиди снижава риска от сърдечен удар. Лошата новина е, че организмът успява да усвои едва 20% от всички полезни вещества в чая. Процентът обаче скача на 80, ако към чая добавите и лимон. Препоръчваме ви, след като си запарите зеления чай, да из­стискате вътре и сока от един лимон.

 

 

Яйца и манго за по-малко бръчки

Яйцата са естествен източник на две специални аминокиселини, които са из­ключително важни за образуването на поддържащия младостта на кожата ко­лаген. Мангото пък има много витамин С. „В комбинация двете храни увеличат производството на колаген и така зна­чително подобряват състоянието на кожата“, твърди диетоложката Кери Гласман. Прекрасна закуска например е омлет с купичка свежи парчета мангo.

 

!!!

ОРГАНИЗМЪТ УСПЯВА ДА УСВОИ САМО ОКОЛО 20% ОТ ВСИЧКИ ПОЛЕЗНИ ВЕЩЕСТВА В ЧАЯ