Облекчаване на симптомите на пременопауза

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Приемът на храни с високо съдържание на фитоестрогени (естествени естрогеноподобни съединения в растителните храни) може да облекчи симптомите при пременопауза и менопауза.

По структура те са подобни на човешкия хор­мон, но имат по-слаби естрогенови характеристики. Съществуват данни, че изофлавоните – вид фитоестрогени в соевите храни, облекчават топлите въл­ни и вагиналната сухота, свързани с менопаузата. Изследванията сочат, че же­ните, при които фитоестрогените са част от дневния хранителен режим – на­пример в страни като Китай и Япония, са по-малко засегнати от неприятните симптоми на менопаузата. При едно скорошно шестгодишно изследване сред 1000 жени в Япония на възраст между 35 и 54 години се установило, че онези, които консумирали най-много соеви продукти, страдали в доста по-малка сте­пен от горещи вълни.

Учените смятат, че соевите изофлавони намаляват риска от сърдеч­носъдови заболявания – едни от главните виновници за смъртност сред жените в постменопаузална възраст. С настъпването на мено­паузата рискът от инфаркт се увеличава десетократно, тъй като нивата на естроген спадат. За да се избегне това, се препоръчва при­държането към хранителен режим, богат на полезни за сърцето вещества, при който се набляга на растителни храни с високо съдър­жание на разтворими влакнини, мононенаситени мазнини и омега-3 мастни киселини. Ако заместите наситените и трансмазнините с мононенаситени мазнини, ще понижите нивата на холестерола и ще предотвратите запушването на артериите. Няколко изследвания са установили, че приемът на омега-3 мастни киселини, които изобилстват в тлъстата риба и орехите, предотвратяват настъпване­то на инфаркт и инсулт.

Спадът в нивата на естроген по време на пременопаузата и менопау­зата прави жените по-податливи на остеопороза. За предпазване от това заболяване е добре да се приемат големи количества калций и витамин D, които играят незаменима роля за укрепването на костите. Изследванията сочат, че жените в постменопаузална възраст, които консумират обилни количества калций и витамин D, са най-малко застрашени от свързаните с остеопорозата загуба на костно вещество и фрактури.

За облекчаване на безсънието и леката депресия, които често съпровождат менопаузата, е препоръчително да се консумират храни с високо съдържание на триптофан, например прясно мляко, птиче месо и ядки. В мозъка тази амино­киселина се превръща в серотонин, който подпомага релаксацията и отпуска­нето. Триптофанът влияе добре и при лека депресия. Сложните въглехидрати като боб, картофи и зърнени продукти също са полезни, тъй като се смята, че повишават бионаличността на триптофан в мозъка.

Приемът на храни, богати на витамини от групата В, улеснява справянето с мрачното настроение. Ниските нива на тези витамини са свързани с депресия­та. Витамините от групата В увеличават производството на някои невротрансмитери в мозъка, които са необходими за пълноценния сън и спокойствието.