Фантастичен Григор Димитров победи Багдатис и влезе в историята (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)

7
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Григор Димитров влезе в историята на българския тенис. Днес той стана първият наш тенисист, класирал се на финал на турнир от календара на ATP, след като надигра с 6:3, 5:7, 7:6 (5) бившия финалист на Australian Open Маркос Багдатис (Кипър) в първия полуфинал на турнира в австралийския град Бризбейн с награден фонд 436 630 долара. Българинът за пръв път в кариерата си преминава полуфиналната фаза на надпревара от подобен ранг. Това е втора негова победа над Багдатис в третия мач помежду им. Двамата изиграха истински трилър, продължил 2 часа и 35 минути, но накрая Гришо успя да повали своя съперник.

С днешната победа Григор си заслужи 150 точки за ранглистата и 41 500 долара от наградния фонд. Ако триумфира с титлата, българинът ще вземе общо 250 точки и със сигурност ще намери място в Топ 40.

Срещата започна страхотно за Димитров, който спечели първите три гейма, в които даде само две точки на своя съперник и веднъж проби сервиса му. Българинът бе на път да спечели и четвъртия гейм, като стигна три пъти до равенство 40:40 и веднъж имаше и точка за пробив, но не успя да се възползва и резултатът стана 3:1.

Следващият гейм бе дори още по-завързан, като двамата тенисисти пет пъти стигаха до дюс, а на два пъти Григор трябваше да спасява точки за пробив, но все пак се справи и успя да спечели подаването си, за да доведе нещата до 4:1 в своя полза. След това пък българинът изпусна две точки за пробив и позволи на Багдатис да вземе втория си гейм в мача.

Двубоят продължи да бъде изключително завързан и в седмия гейм, в който българинът отново трябваше да спасява брейкпойнт, но отново показа желязна воля и успя да обърне нещата в своя полза и да доведе резултата до 5:2. След това обаче и двамата тенисисти взеха сравнително лесно своите подавания и така първият сет отиде на сметката на Димитров – 6:3.

Вторият сет стартира ударно за Багдатис, който спечели първия гейм на нула. Григор обаче веднага отвърна на удара и набързо изравни резултата. В третия гейм българинът стигна и до пробив, който дойде донякъде и като подарък от страна на неговия съперник, който направи двойна грешка при точка за пробив. Веднага след това обаче кипърският тенисист съумя да възстанови равенството, връщайки пробива – 2:2.

Размяната на пробиви можеше да продължи и в следващия гейм, но Гришо не успя да стигне до решителната точка при 40:30 в своя полза. След това обаче българинът отново възстанови равенството след сравнително лесен гейм при своето подаване.

В следващите пет гейма и двамата тенисисти бяха безупречни при своите подавания и набързо доведоха нещата до 6:5 в полза на Багдатис. След това обаче ситуацията стана доста сложна за Григор, който губеше с 15:40. Той успя да спаси първите две точки за пробив, но при третата възможност сам подари гейма на Багдатис с двойна грешка и така вторият сет отиде на сметката на кипъреца – 7:5.

Третият сет стартира с труден гейм за Багдатис, който все пак успя да го спечели след две равенства 40:40. След това обаче и Димитров бе притиснат до стената и отново трябваше да спасява две точки за пробив при 15:40, но с отличен сервис успя да остане в мача и възстанови равенството – 1:1.

Последва нова размяна на геймове до 4:4. Тогава при подаването на Багдатис Димитров бе близо до пробив, но и съперникът му показа класа и се измъкна от трудната ситуация. След това и двамата играчи нямаха проблеми при своите подавания, за да се стигне до 6:6 и тайбрек.

Димитров успя да реализира мини-пробив още в началото на тайбрека, но той бе върнат и резултатът бе изравнен при 4:4 точки. При 6:5 Григор получи мачбол и съумя да затвори двубоя в своя полза, постигайки този исторически успех. Сега той очаква съперника си на финала, който ще бъде определен от срещата между шотландеца Анди Мъри и японеца Кей Нишикори, който е партньор на Димитров в турнира на двойки.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ТРИУМФА НА ГРИГОР ВИЖТЕ ТУК!