Two Syllables Volume Eight от First Word Records – по-впечатляваща от всякога | mo’ fidelity

1
Добави коментар
scratchy
scratchy

Nevyana Boycheva
On January 3, 2013

First Word Records е мъничък музикален лейбъл, отдаден на идеята да представя на слушателите си широк диапазон от качествени звуци, модерни и по-традиционни, подходящи както за танци, така и за усамотен релакс. Разнообразието от разпръснати настроения и жанрове из каталога е невероятно, а самите те казват, че това е просто “modern soul music“. И разбира се не лъжат – звукът, на който създателите на лейбъла DJ Gilla & Andy H решават да се доверят, е преди всичко искрен и действа силно ободряващо в днешните времена, пренаситени с посредствен материал.

Основно се набляга на соулфул хип-хоп, фънк, джаз и реге, но след като са базирани в Лийдс, не са им чужди и завладяващите експерименти, с които се гордее британската електронна сцена. Често може да се срещне някоя мръсна бас линия или ритмичен бийт в дръм енд бейс или геридж дух, така че клишето “за всеки по нещо” е приложимо и тук.

Без съмнение тази прекрасна еклектика си личи най-добре в компилациите “Two Syllables”, първата от които, излязла през 2004-та, бележи създаването на лейбъла. Всяко издание съдържа в себе си внимателно селектирани от DJ Gilla стари и нови парчета, оригинали и ремикси, които без съмнение служат преди всичко като визитна картичка – “Two Syllables Volume Five” беше причината да започна да се интересувам от лейбъла преди 2-3 години, а тенденцията е налице – всяка следваща компилация е по-добра от предишната.

Освен с красивата обложка “Two Syllables Volume Eight” обира точките моментално още с първия трак – отпускащият ремикс от Marc Mac на “Time Difference“, в което можем да чуем прекрасния рап на Homecut и J-Live. Soulful as hell. Музикалното пътуване продължава с Тall Black Guy, ново попълнение в каталога на лейбъла, чийто дебютен албум ще бъде издаден през 2013-та, а тук босовете са решили да ни го представят със страшната грууви преработка на болезнено популярната класика на Джеймс Браун “I Feеl Good”.

И като си говорим за нови лица в семейството на First Word Records, изключително се зарадвах да разбера, че берлинският бийт-виртуоз Comfort Fit, доскоро подвизавал се из заглавията на Tokyo Dawn Records, e намерил нов дом за музиката си тук. На феновете на британския лейбъл е решил да се представи с “Nitro” – лек трак с тежък бийт и онзи характерен Comfort Fit-ски vibe, който провокира вниманието на слушателите по начин, който кара външният свят да се слее със звуковия.

Връщаме се малко назад към “Strongest Love” на Souleance – част от следващия албум на французите “La Beat Tape“, планиран за февруари. DJ Soulist & Fulgeance остават верни на стила, който затвърдиха в дебютния  “La Belle Vie” oт април тази година – много семпли, яки бийтове, много соул (естествено) и автентична олд скуул атмосфера за всеки, който изпитва носталгия към звуците от преди 30-40 години.

Ariya Afrobeat Arkestra пстигат подобен ефект с трака от втория си албум за First Word, излязъл в началото на декември. “Blood in The Water” е безгрижно фънки парче с хипнотизираща духова секция и много танцувално настроение. Ярко контрастира разтапящит джази ремикс на “The Idiot Stem” от Debian Blak, дело на шефа на Wah Wah 45s, Scrimshire.

Осмото издание на “Two Syllables” завършва с два прекрасни ремикса – Hyperdub-ския LV превръща “Panache“, трак от излязлото през ноември ЕР на рапъра Essa, в мрачна и ритмична жанрово неопределяема електроника, а Future Wildstyle, друго ново име в лейбъла, преработва “Vanish” от Frameworks в нежен и чувствен джънгъл.

В компилацията може да се чуе музика и от kidkanevil, Yosi Horikawa, The Fontanelles, Border Crossing, Herma Pumа и др. Бързо сваляйте безплатно от Bandcamp и се поровете в сайта на First Word.