За първи път жена в рокгрупа „Конкурент“

2
Добави коментар
Farrel
Farrel

Преди 4 месеца – в началото на септември миналата година, 18-годишната Тина Христова напуска Силистра и се мести в София. Идеята е на родителите й, които искат тя да се развива в музикалния бранш. Само след месец момичето вече свири на солокитара в рокгрупа „Конкурент“.

От шестгодишна Тина започва с уроците по пиано. Майка й, бивш музикант, я записва в силистренска школа по изкуства. Погълната от новото си занимание, Тина не отделя много време за игри с останалите деца. „Но пък когато излизах навън, ставаше страшно, само бели правех“, разказва тя. Минават 10 години, в които Тина е изцяло отдадена на уроците по пиано, солфеж и пеене. Един ден, когато е на 15 г., приятелки я водят на концерт в местно читалище и я запознават с китариста Детелин Йосифов-Питкина. Докато слуша изпълнението му, Тина си мисли, че не пианото, а китарата е нейният инструмент.

„Беше дошъл моментът да открия китарата, така приех срещата ми с Детелин“, казва музикантката. Съчетаването на училището с музиката обаче става все по-трудно Тина се опитва да се премести от хуманитарна в музикална паралелка, но такава не се сформира заради малко желаещи. Въпреки сериозната работа с китарата Тина успява на поддържа много добър успех в училище.

Сега тя е последна година в силистренска гимназия и я чакат 9 изпита и матура, за да завърши като частна ученичка. След това може би ще кандидатства тонрежисура или поп и джаз. Образованието за нея е важно, иска да има план „Б“ – да преподава музика или да работи в студио, ако се наложи.

След три години свирене на китара Тина, подкрепена от родителите си, решава да отиде да живее в София, за да търси развитие като музикант.

„Майка ми замина за Гърция още когато бях на 8 г. и това ме направи доста самостоятелен човек. Двамата с баща ми винаги са смятали, че музиката е най-невероятното нещо, с което мога да се занимавам“, разказва китаристката на „Конкурент“.

В София Тина има много приятели от музикалните среди и никога не остава сама. В началото малко се отчайва, защото цял месец не успява да си намери група, с която да свири. Китаристът на „Конкурент“ Евгени Желязков обаче я кани на тяхна репетиции. Тина отива, свири с групата и те толкова я харесват, че я взимат за втора солокитара. „За мен „Конкурент“ е една от българските групи, с които съм израснала, големи музиканти са и е чест, че ме приеха да свиря с тях“, казва Тина. 18-годишната китаристка има причина да се гордее. Тя е първата жена музикант в групата.

Вокалът Емил Анчев се шегува, че е като баща на Тина, солокитаристът Желязков й е като батко, а барабанистът Ставри Ставрев – като дядо.

Музикантите се грижат за Тина като за дете и много я пазят. Тя още от самото начало се чувства добре в „Конкурент“ – бързо разучава песните, репетира по 4 пъти седмично.

„Да си с музиканти от такъв ранг на сцената, е върховно – и професионално, и емоционално“, казва тя.

Тина не страда от сценична треска, но тръпката преди участие за нея е всичко. Незаменимото вълнение е изпитала още с предишната си група G-Rock, чийто ментор и поддръжник е бил Иван Неделчев – човекът, помогнал на Тина да се развива като музикант. „На Иван Неделчев дължа много за кариерата си, искам специално да му благодаря за всичко“, казва тя. Мечтата е някой ден да бъде най-добрата на сцената и да създаде собствена група, в която ще съчетава ню метъл с тежки рифове и нещо по-олдскуул.

Миналата година Кирил Божков от Б.Т.Р. й помага да се срещне със звезди от ранга на Себастиан Бах, Дон Докен и музикантите от „Камелот“ на рокфестивала в Каварна. Тина е впечатлена колко нормално се държат популярните хора, даже черпи с цигара Дон Докен, който й казва: „Никога не съм искал да ставам велик и известен, а да правя музика за хората. Не съм правил музика, за да бъда прочут.“

Друга мечта на 18-годишната китаристка е да се запознае със Стив Вай. „Той разписа моята китара на концерта си в София, имам като неговата, но класическия Ibanez JEM7V модел с Дървото на живота на грифа. Не успях да го видя и да го попитам какво си е мислел, стигайки до голямата сцена, осъзнавал ли е, че осъществява мечтата си“, казва със съжаление Тина.

Освен на качеството на музиката Тина държи и на екстравагантния външен вид, не само на сцената. За да излезе, й трябват около 40 минути – за грим, прическа и обличане.

Винаги си представя с какво облекло иска да е. Сама подбира дрехите си. Част от тях ги праща майка й от Гърция, другите ги шие съпругата на Ставри от „Конкурент“ -дизайнерката Вики. Много капси, пирамидки, шипове, бижута с висящи китарки и верижки – това е стилът на Тина. Музикантката има пиърсинг на устната, направен преди четири години. Сега й остава само мечтаната татуировка – на дясното рамо ще изрисува китарата на Стив Вай, около нея ще има огньове, а около грифа ще се увива масивна бодлива тел.

Музиката отнема много от времето на Тина. „Съчетаването на личен живот с работа е трудно. Невинаги се намира човек до теб, който да разбира това, което правиш, а и близкият ти може да има проблем с вечните ти ангажименти“, казва китаристката. Тя смята, че половинката й задължително трябва да е от музикалните среди, за да се разбират. „Поставям работата пред личния живот поне засега – казва Тина. Иначе повечето ми приятели бяха барабанисти.“

18-годишното момиче не иска да прави кариера извън България. „Трябва да направим нещо за нашата роксцена, за да се случват нещата, да стане и тя на световно ниво“, казва Тина. Тя не се интересува от политика, но й предстои за първи път да гласува и със сигурност ще направи своя избор. „Бих свирила с групата и на благотворителни събития, подкрепящи изоставени деца, болни хора, както и онези, борещи се с различни зависимости – алкохолни, наркотични“, казва атрактивната китаристка.

Тина пътува поне веднъж месечно до Силистра, за да се види с близките си и с любимия си 10-годишен котарак Алекс.

ЛЕКСИКОН

Хоби: музика, астрономия

Филм: Rock Star, Bill & Ted’s, Detroit Rock City, Sid and Nancy, August Rush, Barb Wire, Harry Potter, Lara Croft и други

Актьор/актриса: Megan Fox, Angelina Jolie, Steven Seagal, Sylvester Stallone

Книга: „Брулени Хълмове“

Цвят: черно, червено, тъмносиньо

Животно: котка

Политик: Светльо Витков

Идеалната ваканция: в гора, на планина, с китара и приятели

Идеалният мъж: барабанист :-). Нямам точен идеал, но определено трябва да сме на една вълна. Имам вяра, че за истинския мъж не трябва да има условия.

Отровата: чалгата

Противоотровата: рокендролът и изкуството като цяло

За какво лъжеш: Старая се максимално да избягам от това.

Публиката е…? Смисълът да продължаваш…

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти