Ефективна реклама – правилното място

1
Добави коментар
BizBlog.BG
BizBlog.BG

Един от най-важните критерии за ефективна реклама е тя да бъде разположена на правилното място. Това е мястото, където минава голям поток от потенциални клиенти.

Логично, нали?

Точно между Коледа и Нова Година 2 реклами ми хванаха вниманието. Става дума за Околовръстното шосе, в отсечката между Симеоновско шосе и IKEA. Както знаете този участък е реконструиран и средната скорост там е от 80 нагоре.

Е, минавайки там с периферното зрение забелязах 2 реклами, които с нещо ме учудиха. Следващият път вече специално карах по-бавно и ги загледах. Ето какво видях:

Мястото е съвсем правилно – точно по този път минават 99% от трафика на клиенти за IKEA.

Учуди ме това, че имаха еднаква цена и самите дивани ми изглеждаха съвсем еднакви. Това ми изглеждаше адски странно – 2 различни мебелни фирми да рекламират един и същ диван на една и съща цена???? Да не би да започваше нова мебелна война???

Третият път вече минах по локалното платно и даже се отбих, за да снимам отблизо.

Сега вече картинката ми се изясни.

Ето това е първата реклама:

А това е втората:

Всъщност диваните са различни, само цените съвпадат, но когато минаваш с голяма скорост, в съчетание с мъгливо време, то тези дивани изглеждат като един и същ.

Явно и самите фирми са се усетили, защото втората реклама не стоя дълго и вече е заменена.

Общо взето при външните реклами е така – можеш да планираш всичко много добре, но никога не знаеш какво ще има на съседния билборд и как това евентуално може да те прецака