Радион Попов: Николай Младенов е подписал вредни за държавата документи

37
Добави коментар
news359
news359

Радион Попов е роден на 22 февруари 1950 г. в с. Скобелево,Казанлъшко. След руска гимназия завършва Военното училище във Велико Търново (1970) и Националният колеж по отбраната във Вашингтон (1996) с изключителни отзиви. Като офицер от разузнаването е учил четири семестъра арабистика в Багдад.

По-голямата част от службата му преминава във военното разузнаване, като е бил помощник на военния аташе в Дамаск (1980-1982 г.), военен аташе отново в Сирия (1986-1989) и военен аташе в Мадрид (1999-2000 г.)

Радион Попов напуска армията(2001) и  военното разузнаване след като тогавашния министър на отбраната Бойко Ноев го набеждава в неизвършени престъпления, поради което изчиства името си, чрез съда където Бойко Ноев и държавата са осъдени за опетненото му име. Радион Попов е бил пълномощен министър в Кайро и заместник-министър на външните работи. Говори перфектно английски, руски и арабски, ползва испански и турски.

В интервю за news359, бившия министър на външните работи Радион Попов, ни запозна с интересни факти около оръжейни сделки, досиета, посланици и др.

– Разкажете ни за оръжейната сделка в Ирак.

– Информацията е, че сделката е разрешена благодарение на подписите на Иван Драшков или на негов представител в междуведомствената комисия, и подписа на Николай Младенов. Подписът на иракския министър-председател Нури ел Малики, който е бил поставен върху сертификата за краен получател е бил фалшив. Питам се, кой тук е проверявал за истинността на този подпис? А, може би Валери Рачев в качеството му на посланик? Всичко това е пълен бардак. Защо са искали да арестуват Рачев, а след това Николай Младенов го е защитавал пред Бойко Борисов, как оръжието, произведено в Розовата долина и продадено от олигарха-архонт, любимец на дядо Николай  попада в Кюрдистан, а след това и в PKK? Ето това е истински скандал, предизвикал тежък разговор между турския премиер Реджеп Таип Ердоган и Бойко Борисов.

– Как ще коментирате договора между министерството на отбраната и американската фирма MakFarlain Co?

– Тук възниква въпроса, дали след подписа на Николай Цонев, Николай Младенов също е поставил подписа си под този съмнителен договор за 63 000 долара на месец.  Със същата тази фирма работи и Бойко Ноев, която фактически свързва отношенията им с Николай Младенов, но разбира се по-силната връзка идва от лобирането за старите F-16, което Ноев прави от 2000 г. и до момента. Договорът с американската фирма е подписан от тогавашния зам.-министър Камелия Нейкова, но все още няма отговор дали Николай Младенов го е подписал, след като е станал министър на отбраната през 2009 г. Зад фасадата на секретността се крие факта, че Николай Младенов е подписал един вреден и ощетяващ Министерството на отбраната договор за скандалните 63 000$. Този въпрос остана без отговор въпреки, че аз съм го поставил на премиера в отвореното си писмо до него.

– Как ще коментирате изпратените посланици с досиета?

– Относно отказа на агреман за Маричков от Ватикана, искам да кажа, че никоя държава до момента не е отказвала агреман за посланик с досие, а този избор е личен на Николай Младенов. Подчертавам, че Николай Младенов изпрати братовчед си Чавдар Николов за посланик от Мексико в Бразилия и този акт е в нарушение на закона. Как ще реагира той ако се окаже, че имаме посланици с досиета в САЩ, Франция или Кувейт?

– Какви са вашите очаквания от изхода на делото което водите срещу министърът на външните работи Николай Младенов?

– Аз очаквам българския съд да постанови справедливо решение срещу произвола на външния министър Николай Младенов. Кога най-после президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов ще накарат Младенов да спазва законите. Нека се отнесат към него така, както го направиха с Трайчо Трайков и с четиримата министри на здравеопазването.

– Какво е мнението Ви за радикалния ислям?

-Ето, тук искам да задам няколко реторични въпроса, свързани именно с тази тема. Дошлите на власт радикални ислямисти в Тунис изучават ли основите на демокрацията в училището, основано от Николай Младенов? Интересно е дали всъщност Младенов все още подкрепя поканата си до египетския президент Мурси за посещение в България, както и това дали самият Николай Младенов все още поддържа тезата, че радикалните ислямисти и Ал Кайда са демократичната алтернатива за Сирия? Все интересни въпроси, които следва да получат своя отговор. Мишо Шамара беше раследван от прокуратурата за гавра с флага, а гаврата на Младенов не притеснява демократичните ни институции.

– Какво ще ни кажете за технологията МИК?

-Тук възниква въпроса защо от сделката е отстранена Попова, а след това се включва Бойко Ноев. Именно той доведе ген.Джеймс Джоунс, който е бивш съветник на Обама по националната сигурност и сегашен член на борда на фирмата. Кога прокуратурата ще потърси отговорност за нанесените вреди и пропуснатите ползи? Тази технология стои 3 години и ръждясва вместо да бъде от полза за армията при бедствия и така нататък.

– Как ще коментирате това, че саудитски принц е проучвал възможността тайно, да се сдобие с български паспорт?

-Почти е сигурно, че това шейх Ел Хокейр, защото само преди два месеца той беше тук, а заедно с него беше и дядо Абдула, който нямаше право да влиза в България, но след това някой явно му е възвърнал това право. Срещата е била с министър Николай Младенов и вероятно тихо-мълком са искали да преминат  тази процедура, но не е толкова лесно. Трябва да има предложение до министерски съвет, трябва да има съгласие от саудитското правителство, на краля и т.н., но очевидно някой се опитва в суматохата да свърши някаква работа без да е ясно какво предлага той на България. Предложената  от мен официална кандидатура е тази на шейх Бедър, който предложи двуетажната си вила за две години с шофьор и кола напълно безплатно, за което е написан два пъти доклад  до премиера и Николай Младенов, но отговор така и няма.

– Означава ли, че министър Младенов ви отказва позицията посланик в Риад затова, че сте били във военното разузнаване?

– Това не е вярно, че министър Младенов ме спира заради службата ми във военното разузнаване. Той ме спира през Февруари 2010г. , а темата с посланиците с досиета излезе едва през Ноември 2010г. Ето и един факт, през Май 2010г. министър Младенов заяви пред радио Хоризонт, че Радион Попов няма да замине за Риад, защото той няма да решава на килограм. Във връзка с това искам да се обърна: Министър Младенов, аз не съм картофи, а посланик с подписите на Сергей Станишев, Бойко Борисов, Георги Първанов и със съгласието на Краля на Саудитското Кралство./news359

София/България