Японци снимаха чудовище в Тихия океан

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Токио. Японски учени са успели да заснемат загадъчна гигантска сепия, дълга около осем метра, обитаваща дълбините на Тихия океан.

Националният музей на науката в Токио е успял за първи път да направи фотографии на дълбоководното същество в естествената му среда, сътрудничейки си с обществената телевизия NHK и американския канал „Дискавъри”, предаде АФП, цитирана от „Фокус“.

Гигантското безгръбначно е обект на легенди, подкрепяни от векове от свидетелствата на моряци за огромно океанско чудовище. Смята се, че те водят началото си от северната легенда за Кракен, морско чудовище нападало кораби край скандинавското крайбрежие миналото хилядолетие.

В наши дни учените са използвали подводен апарат в търсенето на „чудовището” в тъмните и студени дълбини на северната част на Тихия океан. След около 100 мисии, през които са прекарали 400 часа в тясната подводница, тричленният екипаж забелязал съществото на около 15 км източно от остров Титидзима. Изследовател от музея разказва, че тогава са последвали огромното мекотело до дълбочина от 900 метра, след което от изчезнало в океанските дълбини.