По-ниски ще са януарските сметки за парно

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

„Добрата новина за „Топлофикация”, за всички столичани, и за всички клиенти на топлофикациите в страните е, е сметката им за януари ще бъдат по-ниски, благодарение на това, че бяха договорени по-добри условия за доставка на газ. Намалението на цената реално ще се усети от всички потребители още от следващия месец. Това ще даде възможност по-лесно да си плащат сметките, ще подобри и състоянието на „Топлофикация – София”, защото ще даде възможност повече хора да се включат в топлофикация, правейки услугата по-достъпна за хората”.

Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

В коментар за информацията от последните дни, че се обсъжда отново Столична община да върне на държавата „Топлофикация – София“, министър Добрев посочи, че една от идеите в тази посока е Българският енергиен холдинг – БЕХ, срещу част от задълженията, да придобие миноритарен пакет. Целта обаче не е промяна на собствеността.

Целта е по-скоро, с тази промяна, да се осигурят допълнителни средства за когенерация и инвестиции в „Топлофикация – София”.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че най-големите задължения на столичното парно са били натрупани именно по времето, когато беше държавна, при предишното правителство,

Откакто Столична община придоби 100 процента от собствеността, задачата беше да спрат да се трупат дългове подчерта Фандъкова.

„Трябва да се вземе решение – по какъв начин тези огромни дългове, с които получихме „Топлофикация”, над 400 милиона лева, да могат да се разплащат”, добави кметът.

По думите й най-важното е възможността да се инвестира. „Топлофикация” е изготвила около 20 проекта, търсим различни начини за финансиране. Искаме да гарантираме отоплителния сезон на хората и в този смисъл – работим и с Министерство на икономиката. Най-важното е „Топлофикация” да изпълнява своите ангажименти, както са договорени към доставчиците, и да можем да гарантираме този сезон”, каза Фандъкова.