Ходенето по вода – мит или реалност? | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Ходенето по вода – мит или реалност?
Трима ентусиасти заснемат клип, в който без проблеми си тичат по водата. Тайната е разкрита, но защо го правят?

08 Януари 2013 13:42
0

принтирай

|

текст

 

„Течният алпинизъм (Liquid Mountaineering) е нов спорт. Комбинирайки хайтек оборудване и възможностите на човешкото тяло, можете да постигнете нещо, за което човечеството мечтае от векове: ходенето по вода“, пише в информацията към видео в YouTube, гледано от над 12 милиона пъти. Простете богохулството, но когато за пръв път видях тези момчета, нямаше как да не се замисля как точно го е направил Исус и дали не е станал по същия начин. Сведения за чудодейното придвижване има будистки, хиндуистки и индиански предания. Леонардо да Винчи пък скицира проект за специални обувки, с които човек може да върви по вода.

Но да се върнем в XXI век. Клипчето е заснето в Португалия и в него се вижда как трима ентусиасти преодоляват физическите закони и успяват да направят до 20 крачки във водата. Според тях половината от тайната се крие в специалните непромокаеми обувки, но има и нещо друго…

„Докато сме още на брега, се затичваме много бързо, а когато навлезем във водата трябва да се стараем да я докосваме с много чести движения“, казва един от участниците. Друг твърди, че цялата емоция в този спорт е да се задържиш колкото се може повече върху водата. „Не е само физическата подготовка, най-важното е да вярваш“, библейски заключва Себастиян. „Това не е чудо, просто трябва да го направиш, контрира го неговият колега Мигел.

За кратко видеото, заснето през 2010-а година набира огромна популярност и се превръща в един от най-гледаните вайръл клипове в мрежата. Потребителите обаче бързо забелязват, че клипчето май не е особено истинско. Появяват се други записи, които развенчават мита – ходенето по вода е напълно възможно, но само ако подложиш твърда плоскост отдолу – плексиглас или обикновена дъска. За жалост на мечтателите, ефектното видео всъщност е реклама на екипировка за екстремни спортове, по-точно уникалните водоустойчиви обувки, които ти позволяват да правиш чудеса.

Да оставим настрана хитрата маркетинг концепция. Все пак възможно ли е ходенето по вода?

„Хората не могат да ходят по вода, каквито и да е уникални обувки да сложат. Просто сме много тежки, а ходилата ни са прекалено малки, обяснява National Geograpfic. Единственото, което може да направим по въпроса е да наденем водни ски или сърф.

За разлика от нас, някои бръмбари без проблеми се носят на повърхността, но техният „трик“ е, че са леки и не могат да проникнат напрежението на водата. Момчетата от Португалия всъщност се правят на базилиска или гущерът, който бяга по вода.

Те обаче нямат свръхестествени способности, а тичат изключително бързо, а ходилата им са достатъчно широки, за да не потънат.  

 

Кирил Беспалов

Тагове: Течен алпинизъм ходене по вода Liquid Mountaineering екстремни спортове екипировка катерене вайръл маркетинг реклама youtube видео