Древните племена на Африка – тема за Африка – Idi.bg

28
Добави коментар
tao
tao

 

 

Ще Ви разкажем само за шепа от многото африкански племена. Не е възможно да се установи точния брой на племената, тъй като много от границите между групите хора на континента са се размили, но той се равнява на около 3 000. Традициите и културата на африканските племена са изключително интересни и очарователни, така че продължете нататък и научете нещо повече за няколко от тях:

 

Хамер

 

 

В югозападна Етиопия (в региона Hamer Bena Woreda, долината Omo River) живее племето Хамер, което наброява около 43 000 души, изкарващи своята прехрана чрез животновъдство. Религията им теоритично е ислям, но всъщност те наистина вярват много в свръхестественото, включително в животни, растения и определени предмети, които притежават различни духовни сили. Много други африкански племена и групи имат подобни вярвания. Младите мъже, които искат да бъдат признати за възрастни, трябва да преминат през древен обичай и да прескочат редица от бикове. Това е време за празник, който продължава няколко дена – с бира, пируване и традиционни танци. Хамер представляват малка част от популацията на Етиопия с ограничена политическа сила и ниско ниво на образованост. Езикът на племето се нарича Banna.

 

Мурси

 

 

Племето Мурси живее в южна Етиопия близо до границата със Судан. Жените носят плочки на долната си устна, която е пробита и разтегната, а долните им зъби са извадени, за да побере плочката. Хората от племето вярват, че животните, растенията и някои предмети притежават свръхестествени сили. Церемонията „донга“ представлява бой между двама голи мъже. Те се бият с тояги, а победителят избира жена, с която да прави секс, но това няма да я спре да се омъжи за друг човек от племето, ако желае. Пиенето на смес от кръв и мляко е обичайно за Мурси, а и за няколко други племена от този регион на Африка. Добитъкът е основният им поминък, но те не се хранят с много месо. Хората от племето Мурси общуват на език, наречен Nilotic.

 

 

Зулу

 

 

Зулу са считани са велики воини от другите африкански племена и са най-влиятелната група в южна Африка. Говорят Isizulu, а младите момичета носят само мъниста като традиционно племенно облекло. Различните мъниста имат различно значение, а младите мъже ухажват момичетата като им подаряват мъниста в знак на любов. При Зулу почитането на предците е обичайна практика и те са „привиквани“ за съвет при взимането на важни решения. Както и при другите племенни групи в Африка, и тук се наблюдава обичайната щедрост, като посетителите винаги се посрещат с гостоприемство.

Туарег

 

 

Вашето впечатление за африканско племе може би е тясно свързано с тъмнокожите хора от централна и южна Африка, но северна Африка също има своя дял древни племена. Туарег е древно номадско племе, при което добитъкът представлява символ на богатство. Те живеят в района от западна Сахара до северозападен Судан. През XIV век те пътували до границата с Нигерия и гръцкият историк Херодот ги споменава още през V век пр.Хр. Езикът на племето Туарег се нарича Tamachek и се счита, че е произлязъл от Либия. Когато навършат 25 години за мъжете е обичайно да носят индигово було, поради което са популярни като „сините мъже на Сахара“. Традиционният танц „Tam Tam” представлява мъже, яздещи камили, които обикалят около жените, които ухажват под акомпанимента на биещи барабани. Колибите на Туарег са направени от плетени постелки и традиционни тъкани, закрепени върху дървена рамка. Жените взимат участие при взимането на племенни и семейни решения, а наследствеността се осъществява по майчина линия.

 

 

Куба

 

 

Племето Куба обитава демократична република Конго (Заир), говори на език, наречен BaKuba и е добре познато с това, че плете красиви тъкани от рафия. Също така произвеждат красиви дървени маски и фигури, оракули за гадание, антропоморфни чаши и възглавници. Много от музеите по света, посветили експозиции на африканските племена излагат експонати, които произлизат именно от Куба. Реките в региона осигуряват достатъчно риба за прехрана, заедно с царевичната реколта, а Куба се хранят с месо само през сухия сезон когато мъжете могат да излизат на лов без това да пречи на фермерските им задължения. Куба почитат кучетата, тъй като смятат, че те носят волята на Бог.

 

Ашанти

 

 

Ашанти са още едно племе от воини, което е най-голямото в Гана. По време на война биенето на барабаните означава племенна война и се чува през гори и храсталаци. Някога те били доминантното племе в западна Африка и онова, което най-дълго устоява на британската колонизация. Един племенен обичай е при ръкостискане да се подава лявата ръка, за да може дясната да е свободна за копието. Религията им се основава на свръхестественото и в нея са включени феи, вещици и горски чудовища. Ашанти имат специални церемонии за брак, навлизане в пубертета и смърт. В домовете на хората от племето ще намерите куклата на плодородието „Akua ba”, когато в семейството се роди момиченце.

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 5081 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност